Иво Илиев създава и изпълнява програми за развитие на soft skills от 15 години, а през неговите обучения са минали над 300 мениджъри и тийм лидери. Преди събитието IT Team Leads: Decrypting Soft Skills Development той ни разказа какви са трите неща, които всеки един, искаш да се занимава с водене на екипи трябва да усъвършенства. Отговорите може да ви изненадат!

Как започна да се занимаваш със IT Team Leadership?

Започнах да обучавам тийм лидери в IT сферата през 2013 година, до някъде случайно, до някъде трудно. Бях помолен от една от водещите IT компании в България да предложа обучения за техните тийм лидери и мениджъри и стана случайно, тъй като не съм преследвал тази възможност. А трудно беше, тъй като преди това тази компания беше имала негативен опит със soft skills обучения и битуваше вярването, че стандартните soft skills обучения не са приложими за IT специалисти.

Наистина отне време и много запознаване с работата на IT екипите по принцип и конкретната компания, за да адаптирам подхода, материалите и упражненията, но се оказа, че си пасвам с хората от индустрията и успяваме да намерим общ език. От тогава всяка година работя с поне 2 IT компании и не рядко ми е много по-лесно посланията ми да достигнат до IT хората, в сравнение с тези от някои по-традиционни индустрии.

Какво те мотивира в работата ти?

Ученето. Да водиш тренинги изисква постоянно да учиш! Ученето е не само по темите, които водиш, но и от досега с различните фирми и модели на работа. Срещата с много различни хора постоянно ме предизвиква да променям подходите си и допусканията си за това какво е успешно и работещо като подход.

Друг силен мотиватор е това, че обичам магията на тренинга. Поведенческият (soft skills) тренинг е ситуация, която по всички критерии може да бъде наречена комплексна – има много фактори, от които зависи успеха, а нивото на предсказуемост е ниско и всичко е в постоянна динамика. Балансирането между всички тези елементи ме предизвиква.

Най-хубавото, е че междувременно участниците получават ползи, които правят работата им по-ефективна, лесна или удовлетворителна.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Как да разграничат причината за нужда от развитие на дадено умение; Етапите или стъпките за развитие на дадено умение; Техники и подходи, които могат да използват, за да подпомагат колегите си да подобряват своите soft skills.

Кой е най-запомнящият се и предизвикателен момент от работата ти с Team Lead-ове през годините?

Не мога да се сетя за конкретен случай, но обикновено е предизвикателно когато в групата има недоверие или когато мотивацията за участие е ниска. За щастие това не се случва често.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

Да започнат от развитието на своите умения за общуване. Те са в основата на всички други умения за работа с хора и са колосален дефицит в нашата образователна система. На пръв поглед не сложни неща като това как се изразявам, че да ме разберат; как да конфронтирам или отхвърля идея, без да засегна човека; как да подам обратна връзка; колко повече мога да чуя, ако слушам активно, се оказват голяма пречка дори и за опитни мениджъри, с които съм работил. Това са неща, без които нито лидерство, нито емоционална интелигентност, нито вдъхновяване и ангажиране на хората не са възможни.

Така че първата задача, върху която препоръчвам да работи един начинаещ тийм лидер е да стане максимално приятен за общуване и да усъвършенства способността си да изгражда и поддържа взаимоотношения. След това да си изяснят какво се очаква от тях или иначе казано да намерят за себе си отговор на въпроса: Защо съм тук (в тази роля)? Последно, да си дадат сметка, че в ролята на ръководители тяхното удовлетворение не може да идва изцяло от работата, която сами са свършили, а е нужно да намерят удовлетворение в това да създават условията, в която другите да постигат повече. Т.е да са готови да се превърнат от атлети в треньори.


Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Топ 3 правила за изграждане на успешен екип
Георги Данов: „Победите в екип са много сладки и се помнят много дълго време“

 

Share This