ivo-bratoevИвайло Братоев има повече от 10 години опит в разработването на софтуерни продукти. Интересува се от гъвкави методи за ръководене на проекти, DevOps и всичко необходимо за създаването на качествени софтуерни продукти. Ивайло гради по-голямата част от кариерата си в Progress (Телерик), където води екипът създал JustCode, а в последствие интегрира всички добри DevOps практики в Telerik Platform. Последното предизвикателство, върху което работи Ивайло е да направи собствен start-up. Ивайло ще е лектор на предстоящото събитие на DEV.BG на 1 декември – „Don’t just manage – Lead!“. Прочетете какво разказва той:

Кои са най-големите предизвикателства, с които си се сблъсквал докато си ръководил екипи?

Най-големите предизвикателства в ръководенето на ИТ екип е работата с хората. За разлика от софтуера, хората имат чувства, емоции, разнообразни настроения, характери. Истинското предизвикателство е да помогнеш на група от разнообразни личности да заработят като добре смазана машина. А най-трудната част от това е, когато трябва да вземаш трудните решения – например кога трябва да се разделите с някой.

Kой подход на комуникация между лидерът на екипа и екипа е по-успешен – формалното или неформалното обръщение в общуването?

Неформалното общуване е много по-подходящо в ИТ средата, а и в много други среди. Работата в ИТ екип винаги има нужда от доза креативност, а хората са много по-креативни, когато са в неформална среда.

В един екип хората трябва да са свободни да творят, а не да се притесняват как изглеждат и говорят. Неформалното общуване сплотява екипа и спомага за по-бързото изграждане на доверие между хората в него, а това е едно от най-важните неща.

Ти си се занимавал с DevOps. Разкажи ми каква е основната философия на методологията и как я прилагаш?

В най-общ смисъл DevOps е практиката Devs (програмисти) и Ops (системни администратори) да работят близко заедно като обменят най-добрите практики от двете направления. Когато имаш две групи, които са свикнали да работят по различен начин – основното предизвикателство отново е работата с хората. Една от най-успешните практики, които съм прилагал е да преместиш хора от двете групи физически заедно. Когато работят заедно те имат по-добър контекст и разбират по-добре предизвикателствата в работата на едните и на другите. Важно е всички да разбират „голямата картина“ и да могат да поставят приоритетите на продукта/компанията над тези на индивидуалния човек или екип. Отговорността на лидера е да насърчава точно тези принципи.

Как съумяваш да изградиш отборен дух и култура в даден екип? Има ли основни принципи, които използваш?

Хората са социални същества по природа. Работата на един ръководител на екип е да помага за развитието на правилната култура и да премахва пречките, които се появяват. Лично аз смятам, че прозрачността е един от най-важните принципи. Например, важни решения се вземат само след като се обсъдят с екипа; всякаква добра или лоша информация се споделя с екипа.

Друг основен принцип за мен е, че когато дадеш на талантливи хора правилните инструменти и свобода – те винаги създават изключителни неща. Работата на един лидер е да премахне проблемите, да покаже правилната посока и да даде възможност всеки да покаже всичко от себе си.

Загатни ни малко информация. За какво ще си говорим на събитието на 1 декември?

Ще говорим за това как да бъдем по-добри лидери и защо е важно това. Ще споделя практически съвети, които съм научил с времето.

Стани част от потребителската група за IT Team Leads. Абонирай се!

Други интересни статии:
Какво е новото в Angular 2. Разговор с Илия Идакиев
„Най-голямото предизвикателство е да накараш всички екипи да гледат в една посока“ – Стефан Добрев

Визия: Личен архив

Share This