Йордан програмира от 14 годишен и е лауреат на националните олимпиади по физика и информатика. Работил е за Chaos Group, Hyperscience. В момента е Computer Vision Engineer в Alcatraz AI. По време на събитието Как и ние да интервюираме бъдещия си работодател на 23-ти януари, ще ни сподели какво можем да очакваме да ни предостави една компания, за да подпомогне нашето развитие и какво да търсим за настоящия си етап на кариерно развитие.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Стартира в 8-ми клас, когато бях в подготвителен клас с английски език. Имахме по 19 часа английски седмично. На мен това ми беше адски скучно. В един от тези часове седнах до Росен – мой съученик и впоследствие близък приятел. Знаех, че Росен ходи на състезания по информатика. Попитах го, какво правят на тези състезания и той започна да ми разказва, какви задачи решават, какво е променлива, какво е цикъл, какво е компилатор и т.н. След училище отидохме у тях и ми показа нещата на истински компютър, а не на лист хартия. Показа ми откъде да си сваля компилатора, къде е „help“-а и ми каза – това е, от тук нататък чети и се оправяй. Така решаването на алгоритмични задачи стана мое хоби. После започнах и аз да ходя по състезания. Още в гимназията успявах да изкарвам някой лев от комютърните си умения и така с времето се превърна в мой основен източник на доходи.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Съседска. Аз съм завършил физика във Физическия факултет на СУ. Въпреки това, като студент следях какво учат във ФМИ и се стараех да не изоставам по отношение на компютърните дисциплини. За мен лично следването на физика беше по-подходящо, защото знаех, че в 21-век няма как да избягам от компютрите. Много голяма част от приятелите ми учеха във ФМИ и редовно се събирахме да си говорим за програмиране.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Бях в първи курс и киснех на бариерата пред ФМИ. Заприказвах се с някакъв преподавател ( или докторант ). Хванахме се на бас дали мога да обърна матрица 3×3. Човекът написа една матрица на лист хартия и аз на ръка намерих обратната. За мен това беше елементарно. После му казах, че мога да напиша и програма. Написах му Гаусова елиминация на друг лист хартия. Определено го впечатлих, защото освен едната бира облог ми плати и цялата сметка. За съжаление повече не го видях.

Кое е било най-голямото предизвикателство в кариерата ти и как го преодоля?

Най-голямото ми предизвикателство са хората. За мен и до ден днешен е трудно да работя ефективно с други хора. Конфликтите, с колегите, ръководството и собствениците на компаниите, за които работя, са ежедневие. Когато един екип има ефективен начин да решава конфликтите си и да постига компромиси се получава много добре. Отчитам, че доста ми помага и житейският опит, както и редица мои грешки, от които съм си взел поука.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Трудно ми е да кажа. В началото просто знаех как да измисля и реализирам алгоритми. Днес е съвсем различно, преглеждам CV–та, интервюирам хора, въвеждам ги в работа, ревюирам чужд код, правя дизайн на сложни системи, конфигурирам сървъри, калибрирам камери, консултирам хора как да използват машинно самообучение да си развиват онлайн бизнеса, препоръчвам хора да работят в чужди компании, водя лекции и като ми остане време програмирам. ИТ-кариерата за мен е нещо, което изисква много различни умения.  Постоянно се налага да научаваш нови и нови неща. За мен ключов фактор за успеха е да се развиваш като личност, а не само в техническите дисциплини.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

Ще се научат как по-добре да подбират бъдещите си работодатели. Ще научат повече за себе си и околните. Ще научат как да са по-добре подготвени за интервюто.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Да прочетат фундаменталните книги – Clean Code, The Clean Coder, Code Complete, Test Driven Development by example и т.н.  Да започнат техни домашни проекти, които да развиват с годините. И всякакви експерименти да се случват първо в домашния проект, после на работното място. Да са търпеливи, с отворено съзнание и винаги да се опитват да слушат и да разбират другите. Последно е много ценно, не само за кариерата, но и в личния живот.


Стани част по потребителската група FMI club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Хараламби Хараламбиев и Петя Делева: Мотивира ни да помагаме и вдъхновяваме хората
Георги Стоянов: Всеки проблем изисква уникален подход

 

 

Share This