Ирина Каталина е Lead Software Architect в Zühlke Engineering от 3 години. Работила е по няколко Agile проекта, някои от които IoT, базирани на Azure IоT. Има 10-годишен опит в програмирането, а в свободното си време е доброволец в организация, която подпомага жените в ИТ и лидерски позиции, като преподава курсове по програмиране. С нея ще ви срещнем на събитието IoT Solution Reference Architecture на 14-ти март. Преди това, Ирина ни сподели за най-интересната част от работата си с IoT и за предизвикателствата, с които се е сблъсквала.

Как започна да се занимаваш с IoT?

В Zühlke работих по няколко IoT проекта, където успешно интегрирахме Azure Services и изграждахме персонализирани решения. Преди Zühlke, съм работила като разработчик на частна IoT платформа.

Коя е най-интересната част от работата ти с IoT?

Чрез събиране и анализ на данни от сензори и устройства можем да оптимизираме много ресурси и време. Например, чрез предсказуема поддръжка един бизнес може да определи кои от производствените линии на машините е вероятно да се счупят и около което време може да оптимизира времето за ремонт, ресурсите и разходите. Една от интересните части на IoT е намирането на решения за всички различни предизвикателства, особено когато резултатът е по-добро управление на използваните ресурси.

Какво е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквала?

Живеем в свят, в който технологиите постоянно се променят. Различните платформи предлагат различни решения. Едно от предизвикателствата е да се намерят най-добрите решения, отговарящи на изискванията и нуждите на даден проект. Всички тези решения могат да имат голямо влияние върху архитектурата, която може да бъде много скъпа за промяна в бъдеще.

Как го разреши/решихте?

Няма едно решение, което да подхожда на всички, но от проект към проект научихме, че има някои общи решения и подходи, които човек може да използва. И тези общи решения са част от референтната архитектура, за която ще говоря.

Можеш ли да споделиш трите най-важни неща, които ще разгледаш в презентацията си?

В презентацията ми ще говоря за някои от предизвикателствата в IoT проектите и как могат да бъдат решени с услуги, предоставяни от Microsoft Azure. Повечето от проектите на IoT споделят обща основа на изискванията. Устройствата трябва да могат да изпращат данните си по сигурен и надежден начин. Решението на бекенда трябва да може да събира тези данни и да ги прави достъпни за персонализирани бизнес функции като предсказуема поддръжка, анализи на данни и т.н. Моята лекция ще се фокусира върху референтната архитектура от устройството към бекенда, включително транспортиране на данни, ingress и събиране.

Какъв би бил твоя съвет към хората, които сега започват да се занимават с IoT?

Моят съвет е да бъдат отворени към всички различни решения за IoT. Всички се опитват да решат някакви проблеми, а най-вероятно вече има решение за вашия проблем. Освен това вярвам, че въпреки че събирането на данни има своите предизвикателства, сега са нужни много усилия за разбирането на данните и вземането на правилните решения, за да се максимизира продукцията от IoT решенията.


Стани част от потребителска група на Internet Of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Мартин Харизанов: IoT е област с голям потенциал, но и голяма динамика
За IoT и индустрията на бъдещето с Георги Арабаджиев

 

Share This