Александа Уайт,
/aвтор на техническа документация, Google Ad Manager/

Как започна да се занимаваш като автор на техническа документация?

Имам диплома по професионално писане и завършен курс по техническо писане от Мичиганския щатски университет. Въпреки това, ако тогава ме бяхте питали, никога не бих отговорила, че искам да стана автор на техническа документация. По това време дори работих в отдела за социални мрежи на TechSmith – компания, която продава софтуер за скрийнкастове – идеален начин за създаване на видео документация.

В крайна сметка реших, че искам да създавам приложения като уеб разработчик на пълен работен ден. Когато започнах първата си работа в WNET, бързо разбрах, че трябва да отделя много време, за да навляза в работата. Като постъпих, наличната документация беше изключително ограничена, а заедно с мен работиха четирима старши разработчици с опит в компанията между 5 и 15 години. Реших, че не искам следващите младши разработчици да се сблъскат със същия проблем като мен и да се налага постоянно да задават същите въпроси, които трябваше да задавам и аз. Затова, чрез личен пример и с директни заявки за документация, свързана с по-големи проекти, започнах да насърчавам колегите да въвеждат по-подробна документация на процесите. Започнах да поддържам и технически блог за отдела ни. Това ни утвърди като високо ценен екип. От друга страна, ми даде и възможност да науча много от колегите ми.

По време на конференцията Velocity през 2016 г. разказах тази история на човек, който по това време работеше в Joyent – компания за облачни изчисления. Той ме попита дали бих проявила интерес към това да се занимавам с документация. Така от декември на миналата година имам щастието да работя редом с едни от най-блестящите колеги в Google като автор на техническа документация в Google Ad Manager.

Кой е най-интересният аспект от работата ти?

Когато работиш директно с инженерите или с продуктовите експерти, имаш възможност да научиш за теми, за които не си имал никаква представа. За мен да бъдеш автор на техническа документация е като да се върнеш в училище и да дадеш на учителите възможността да комуникират по-ясно. Моята работа е да усвоя и науча възможно най-много, а след това да опиша само това, което е задължително и би било от полза за аудиторията ми.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквала?

Най-голямото предизвикателство за мен беше да започна работа в сфера, за която не знаех почти нищо, но трябваше да започна да създавам съдържание почти веднага. Чувствах се блокирана от тази липса на познания. Дори не знаех какви въпроси да задам, когато започвах. Освен това задачата ми беше да създам т.нар. „Getting started“ материали, каквито не бяха създавани до този момент. Може да се каже, че се озовах в дълбоки води. Въпреки че работодателят ми вярваше, че ще намеря начин да си свърша работата, аз не бях сигурна, че ще успея.

Как го разреши?

Единственият начин, по който успявам да се изправя срещу подобен страх, както и срещу страха от неизвестното, е да се гмурна в проблема и да се „заровя“ в учене. Благодарна съм, че имам и възможността да говоря за страха си от провал и отлагането на работа с психолог. Накрая започнах да се уча. Документацията, която създадох през първите 6 месеца, не можеше да се сравнява по качество с текстовете, които създадох след това. Затова по-късно се върнах към по-старите си текстове и ги коригирах спрямо подобрените ми познания по материята.

Какво би посъветвал човек, който мисли да става автор на техническа документация?

Най-добрият съвет, който мога да дам, е да имаш вяра в себе си и в това, че можеш да научиш всяка нова технология. Понякога все още си мисля, че са ме наели, защото се представям добре на интервюта, но всъщност не знам нищо. Това обаче не е вярно. Дори и когато действително ми е отнемало повече време  да разбера определена технология, в крайна сметка винаги съм успявала да я разбера. Никой не очаква авторите на техническа документация просто да дойдат и да знаят всичко. От тях се очаква да могат да учат, да не се страхуват да задават въпроси и да настояват колегите им да бъдат по-ясни и конкретни, когато говорят за това как работи определен продукт.

Ти си сред лекторите нa Evolution of Technical Communication 2019. Можеш ли да ни разкажеш малко повече за твоите сесия и уъркшоп?

Много се радвам, че ще имам възможност да говоря по две много любими теми. Сесията ми, озаглавена „How to assemble a quality writing portfolio“, ще бъде с фокус върху това как най-добре да организирате и подредите своята работа и да се представите като експерт в сферата пред колеги и потенциални работодатели. През 13-те месеца, които отминаха между изпращане на кандидатура и назначаване в Google, многократно се налагаше да подавам примери за мои текстове. Ако тогава знаех това, което знам сега, може би щеше да е необходимо да подам само един пример. Уъркшопът ми ще бъде насочен към създаване на видео документация, как да се реши кога е подходящо да се приложи, както и към създаването на сторибордове и сценарии. Подготвила съм примерни идеи за проекти, но се надявам и посетителите да дойдат със собствени идеи за видео, върху които да работим.

 

 

Share This