Илиана Въжарова e Staff Engineer във VMware. Минава от Flash на JavaScript преди 8 години, след ‘Thoughts on Flash’ на Стив Джобс. За своя страст смята Client Side Software. С нея ще ви срещнем на събитието JWT benefits, risks and application на 20-ти март. Преди това, Илиана ни разказа за професионалния си опит и какво я мотивира в работата й.

Как започна да се занимаваш с JavaScript?

Преди 8 години, когато стана ясно, че Apple няма да поддържат Флаш на мобилните си устройства и създаването на уеб приложения няма да е възможно с Флаш. Тогава стана ясно, че JavaScript ще е бъдещето за клиент приложенията на уеб. Без поддръжката на Флаш, всички приложения, които го ползват, трябваше да минат на JavaScript. Това неминуемо доведе до  развитие на езика и още по-голямата му популярност.

Какво те мотивира в работата ти?

Най-голямо удоволствие ми доставя публикуването на приложение, което се ползва от реални потребители. За мен е важно то да е не само функционално удобно, но и изпипано откъм визуални детайли.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквала?

Това беше архитектурата на игра, която имаше над 15 варианта, но в основната си част беше с обща имплементация. Визуално бяха различни, с вариации във функционалността. Предизвикателството беше да шернем общия код, без да усложним архитектурата, като запазим възможно разширяването на функционалността и скалирането.

Как го разреши/разрешихте?

Още при дизайна на архитектурата взехме това впредвид, като изнесохме целия шернат код в отделна папка, след което при написването на всяка игра се преценява коя част от кода ще се ползва от всички варианти на играта, и коя остава специфична за някой конкретен клиент.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с JavaScript?

Да не пренебрегват сложността на езика и да се опитат още от самото начало да разберат как работи. Имам предвид прототипното наследяване, вградените типове и JavaScript event loop.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Георги Гърдев: Работя в изключително силен и сплотен екип
„Вярвам, че няма нерешим технически проблем“. Разговор за JavaScript с Николай Стоицев

Share This