Един от най-мащабните хакатони, част от световните серии на adidas – намери своя победител в София! София беше втория домакин на хакатон на adidas, като първият бе Барселона (14-15 април), а следващите дестинации са Мадрид (26-27 май) и Амстердам (9-10 юни).

Срещнахме се с отбора iLike Classic (Айляк Класик) на Любомир Чолаков,  Калин Пежгорски, Веселин Пежгорски и Анастас Русков седмица след като отнесоха медалите си и билетите за финала в Германия. За тях обаче работата не е спирала. “Следващите седмици само за това мислехме – за всички неща, които можем да направим. Звъняхме си и си казвахме “оле, можем това да вкараме, ще е супер яко!” А какъв всъщност е печелещия проект? Игра с разширена реалност, в която се получават мисии и се намират и сканират обекти в света наоколо. В демото отбора може да събира обектите в залата, в която се провежда хакатона. На представянето, “Марадона” дава мисия, че е загубил всичките си обувки и иска помощ да ги намери. Появява се карта, която показва приблизителното положение на загубените маратонки. “Имаше залепено логото на аdidas навсякъде. Ние решихме, че е доста срещано и е добър маркер за разпознаване от камерата.” казва Калин. След като се сканира, до плаката се появява обувката на Марадона. Целта на играта е да се състезават феновете на различните отбори като събират обекти свързани с тях, а най-накрая събралите най-много точки да могат да получат и истински награди от adidas и отборите, които подкрепят.

iLike Classic имат много идеи за развитие. Мислят да имплементират възможности за битки между играчите, както и играчи висок левъл да могат да създават стикери. Целта, според Анастас, е “накрая играта да може да се самоподдържа.” Искрата е запалена и в истински adidas дух, impossible is nothing. Сами казват, че са се записали почти като на шега, по идея на Веселин – “Казах си, че задължително трябва да се пробваме и събрах отбора.” “Най-голямата изненада е, че спечелихме!” според Калин. Четиримата се познават добре – приятели са от години. “Отбор сме в реалния живот, отбор сме и тук!” твърди Анастас. Макар, че се записват почти като на шега, идват подготвени. “От фирмата ни взехме 4 монитора, за всеки по-един, за да работим. Не бяхме дошли само за спорта” твърди Калин.

Успехът им ще ги изправи пред най-добрите отбори от Барселона, Амстердам и Мадрид за голямата награда. Какво им е помогнало да осъществят идеята и какво имат да кажат на съперниците си? Разберете от видеото по-долу!


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
Обучение с Утвърждение (Част 1)
Кога и как да интегрираме автоматизация с Postman

Share This