Иван Спасов има повече от 8 години опит в разработката на софтуер. Работил e както като разработчик, така и като мениджър на продуктови и DevOps екипи. Имал е водеща роля при въвеждането на DevOps практики в организация от над 100 човека. Бил е ръководител на DevOps екипа, отговорен за създаването на продукт с инфраструктура по целия свят. С него ще ви срещнем на събитието Integrating DevOps in a Product Organization на 13-ти май. Преди това, Иван ни сподели как е започнал да се занимава с DevOps и кой е най-интересният аспект от работата му.

Как започна да се занимаваш с  DevOps?
Започнах да се занимавам с DevOps преди около 6 години. Имахме задача да преместим текущата си инфраструктура от един cloud provider на друг. Много бързо осъзнахме, че DevOps практиките ще ни помогнат да решим проблемите, които бяха пред нас. 

Кой е най-интересният аспект от работата ти с DevOps?
Най-интересният аспект е непрестанният експеримент. DevOps те кара да търсиш слабите места в процесите и да използваш различни експерименти, за да ги подобряваш.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Противно на очакването, най-голямото предизвикателство е културно, а не техническо. Трябва да съумееш да обясниш защо има нужда от DevOps практики. Хората не обичат промяната и трябва да пребориш твърдението „If it ain’t broke, don’t fix it“.

Как го разреши/разрешихте?
Това е сложен проблем, който има различно решение в зависимост от групата хора, която таргетираш. Ръководството, например, не се интересува каква инфраструктура ползваш. То има нужда от бизнес причина, обясняваща защо има нужда от DevOps практики. Когато става въпрос за колеги, то тогава подходът е различен. Трябва да им дадеш възможност да разберат как новият подход би решил проблемите, които имат.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Най-важните неща, за които ще си говорим са:

  • Как да продадем идеята за DevOps на ръководството?
  • Как да помогнем на колегите да приемат DevOps практиките?
  • Как да започнем да следваме DevOps практиките?

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с DevOps?
DevOps не е нито роля, нито определен набор от софтуерни инструменти, а начин на мислене, култура. Не се стремете да ползвате даден инструмент, защото той е „DevOps“. Вместо това се фокусирайте върху DevOps принципите, експериментирайте, учете се от грешките и подобрявайте.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на DevOps. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Александър Стоянов: DevOps е нещо ново и се развива с изключителни темпове
Димитър Томов: Само комуникация с облака не е достатъчна за създаването на мрежа от устройства

Share This