Иван Жеков работи в Progress от 8 години. Той е Front-end e от достатъчно години, за да признае, че е стар. На събитието на 16-ти октомври Sass with Node.js: Common compilation problems, той ще засегне темата за компилирането на Sass, което не представлява проблем за повечето JavaScript програмисти, защото не е тяхна работа. Но какво става, когато всъщност има проблем, който не е в самият sass код, а в придружаваща инфраструктура? Дни преди събитието му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво отговори той.

Как започна да се занимаваш с JavaScript?

Беше твърде отдавна, за да помня адекватно. Почти съм сигурен, че в някакъв момент, примерно 9-ти клас в гимназията, обидих преподавателката ми по информатика и тя реши да ме смири, като ме хвърли на JavaScript. Преди това бях чел само някакво книжле 10-20 страници (на български) и като резултат, естествено, фейлнах. Обаче се заинатих и научих езика – в началото, колкото да си изям боя и с годините доста по-добре.

Какво те мотивира в работата ти?

Предимно аз съм си мотивация. Понякога околните, особено, ако са по-умни от мен. Изключително мотивиран съм да ги надмина, макар да знам, че няма как тъй като работим в различни сфери. Ината също помага.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Когато срещна предизвикателство, на момента ми е голямо и важно. После става просто част от опита и дори не се сещам. Най-скорошното ми техническо предизвикателство е темата на тази лекция – че действително компилацията на sass е мъка и е трудно да се постигнат сравними резултати на различни машини – на нашите, на тестовите сървъри и при всеки един от клиенти

Как го разреши/разрешихте?

Как го реших – с дебъгване, анализи, четене и опити – как иначе? Знаех къде съм и къде трябваше да стигна, просто трябваше да измина пътя.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с JavaScript?

Да внимават на кого поверяват авторитет; да задават въпроси; и най-вече, да не се отказват. Нещата рядко се случват толкова гладко и бързо, колкото на презентации и дема. Понякога наистина има нужда от доста, доста, доста дебъгване и опити, за да се получат нещата.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Гърдев: Работя в изключително силен и сплотен екип
Илиана Въжарова: Удоволствие ми доставя публикуването на приложение, което се ползва от реални потребители

Share This