Иван Драгоев има повече от 20 години опит в ИТ индустрията. Съосновател е на HutGrip и IndigoVerge, а в момента той и екипът му разработват решение за мениджмънт на устройства за целите на индустриалната автоматизация. На събитието Индустриален IoT – прогнози vs. реалност той ще говори за тенденциите при навлизането на IoT в производството. Преди това обаче поговорихме с него за това какво го мотивира и кое е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с Internet of Things?

Комбинацията между софтуер и хардуер винаги ми е била интересна, особено в частта свързана с автоматизация на процеси. Всъщност, всичко започна с инсталирането вкъщи на соларна система за топла вода, чието управление беше много неефективно, а контролерът на практика не подлежеше на каквито и да било настройки. В началото фокусът ни беше домашна автоматизация, при която да се постига икономия на енергия (ток, газ, и т.н.), без да се налага промяна на навиците и поведението на живущите. Системата трябваше да следи поведението и на тази база да изготвя динамични сценарии за управление на отоплението, осветлението и др.

Скоро обаче преценихме, че home automation в частност и B2C пазарът като цяло крият много рискове за нас и се преориентирахме към индустрията, където има много по-висока степен на осъзнатост на проблемите, свързани с ефективност. Така всъщност започнахме усилено да работим по платформа за мониторинг и анализ, която нарекохме HutGrip. Целта на тази платформа беше да следи входящите данни от различни сензори, монтирани на производствената линия, да анализира тези данни и дава ранни предупреждения за потенциална аварийна ситуация, което да сведе до минимум  непланираното спиране на производството. Така започна всичко – от home automation до индустриален мониторинг и превенция, като и до момента основният ни фокус е индустриалният IoT (IIoT).


 

Събитие на фокус:

Continuous Integration on AWS

 


Какво те мотивира в работата ти?
От една страна – възможността да реализирам идеите си; да опитвам най-различни неща, свързани както с технологиите, така и с бизнеса. От друга – хората от екипа, с които работим по различни проекти; хора, които през годините не са загубили любопитството си към новостите и заедно се вдъхновяваме да вървим напред.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Подборът на хардуер, който да ползваме за gateway, който да поддържа определен набор от комуникационни модули – RS485, WiFi, 2G/3G/LTE. А в софтуерен аспект, по какъв начин отдалечено да се администрират и поддържат десетки и дори стотици такива устройства – gateways. И всичко това на приемлива цена, по възможност, индустриално изпълнение и работещи под Linux.

Как го разреши / разрешихте?
Не мога да кажа, че напълно сме разрешили тези проблеми, но след като изпробвахме най-различни комбинации, като се започне от Raspberry Pi, Arduino, BeagleBone, USB dongles, всякакви DIY изпълнения (включително и разработен наш собствен хардуер), си дадохме сметка, че ние все пак сме софтуерна компания. Затова се спряхме на утвърдени производители, познати в индустрията като Siemens, Schneider Electric и др, които са специализирани в производството на индустриални контролери и компютри. Това намали времето, което отделяхме на хардуерни проблеми, и ни позволи да се фокусираме върху софтуера, където и е същинската добавена стойност.

Остана проблемът с администрирането и поддръжката на множество устройства, където не намерихме удачно решение, което да поддържа различни сценарии, изисквани от пазара. Така започнахме работа по решение, което се явява мениджмънт на устройства и на приложения. Чрез него клиентите могат бързо и лесно да включват устройство към системата, да го конфигурират по желания начин и да инсталират различни приложения.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Internet of Things?
На първо място, бих ги посъветвал да говорят активно с клиенти и да не се увличат твърде по модерните думи. Все пак всяко IoT базирано решение е преди всичко решение на някакъв проблем, от който клиентът страда. Второ, като разберат какъв е конкретният проблем на клиента, да обсъдят с него финансовата страна на внедряването – колко ще струва, с колко се очаква да спаднат разходите и/или нараснат приходите и каква е нормата на възвращаемост (ROI). И на трето място, бих ги посъветвал да изградят такова решение, което да може да се надгражда в бъдеще чрез добавяне на допълнителен софтуер – било то за BigData, BI, отчети, специализирани анализи и т.н., но всичко това на база на данни, събирани с помощта на IoT.


Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Проби, грешки и научени уроци в home automation – разговор с Ивомир Асси
„Да създадеш собствен робот или IoT проект от нулата е интересно предизвикателство“ – Траян Илиев

Share This