Ивайло Христов е предприемач, преподавател и лектор. Създател на ИТ компанията Lab08, основател на DEV.BG и председател на българската стартъп фондация. В миналото е съосновател и дълги години управител на българо-датската компания Комфо. Той успява да изгради компания с международно признание, повече от 70 служителя в 2 държави и над 300 бизнес клиента.
Носител е на наградите „Млад предприемач на годината“, „Next Generation предприемач“, а през 2014 г. става част от класацията на Дарик радио – „40 до 40“. С него ще ви срещнем на събитието Съвети за успешна кариера в IT индустрията на 9-ти април. Преди това, Ивайло ни сподели кое е най-голямото постижение в кариерата му и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство.

Как стартира кариерния си път?

През лятната ваканция след 8-ми клас започнах да пиша единно софтуерно решение. Намерих обява във вестник за работа за програмиране на софтуерен продукт. Оказа се един мъж, който имал идея за софтуерно решение и беше надъхан да пробва дали ще се получи нещо, но нямаше почти никакъв бюджет. За целия продукт заплащането беше 50лв. Това не бяха изобщо много пари тогава (1998 година), но и аз нямах кой знае колко умения. Писах на Pascal и цяло лято ми отне да завърша дори и най-простата функционалност. Но беше добър старт на кариерата ми.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Огромно. Естествено това не го осъзнавах толкова добре докато учих във ФМИ, но в годините след това осъзнах колко голямо значение за кариерата ми има ФМИ. Естествено докато учих не разбирах защо трябва да се учат всички тези математики.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Избираемите дисциплини ми оставиха много силен спомен и впечатление. Толкова силно бях запален, че в последствие и аз в екип с останали студенти започнахме да правим избираеми дисциплини.

Кое е било най-голямото предизвикателство в кариерата ти и как го преодоля?

Доста трудно за мен беше да отида и да работя в развойния център на Майкрософт и след това да се върна в България. Това беше и може би най-сложната серия от интервюта и разбира се после решението да се завърна също беше трудно.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Най-голямото ми постижение определено е създаването на DEV.BG и заедно с екипа развитието на много полезни събития, подобряване на ИТ екосистемата в България и като цяло промотиране на споделянето на знания.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

Ще разкажа как функционира една ИТ компания, какво интервюиращите търсят в кандидатите, как да намерим първата си работа, защо ни питат някакви странни въпроси на интервю и като цяло ще разбуля някои от големите мистерии. Но може би най-важното е да разкажа за разликата между различните професии в ИТ сферата. Много е важно всеки да може още преди да започне кариерата си да си изясни дали иска да е QA или програмист или DevOps или PM.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения като комуникация, обратна връзка, делегиране и тн. Много често като софтуерни инженери се вглъбяваме да полираме своите технически умения и често не работим над нашите така наречени „меки умения“. А Soft skills са всъщност по-важи от това дали знаем един синтаксис или не.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Марта Дронева: Всяка трудност, която преодолея е радост за мен
Тодор Митев: Предизвикателствата те стимулират и ти помагат да израстваш

Share This