Ивайло Йосифов е съосновател и технически директор на FindMeCure – втората компания, която основава и първата българска компания, която става част от световния инкубатор Techstars. Обича да се занимава с технологии в сферата на здравеопазването, защото така може неговата работа да помогне на милиони хора по света. Печелил е най-големия хакатон в София, с награден фонд от $10 000. С него ще ви срещнем на събитието Как и кога един програмист може да стане предприемач на 14-ти май. Преди това, Ивайло ни сподели за най-голямото си постижение и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Когато бях в края на моето образование реших, че е време да стартирам кариера. По това време за мен най-важното беше да науча възможно най-много неща. Започнах работа в една много малка компания като абсолютно начинаещ програмист. Колкото по-малка е компанията, с толкова повече технологии се сблъскваш и това беше много решаващо за развитието ми в бъдеще.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

ФМИ ми даде 2 неща: основата на програмист и ме събра с хора, които имаха подобни цели в кариерата и живота. Нещата се получават много по-добре, когато си обграден от хора, с които споделяш и от които да черпиш мотивация.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Първи курс (първи семестър) беше много вълнуващ – нови хора, нов град, нова обстановка и т.н. Другият хубав момент беше, когато започнах да записвам изборни дисциплини, свързани с модерните технологии и практики в програмирането.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Най-голямото ми постижение е, че от 10 години имам основна роля за различни продукти в сферата на здравеопазването. Благодарение на тях косвено съм спасявал, както и дарявал доста животи.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

На моята лекция няма да си говорим за код. По-скоро ще обърнем внимание на:

  • Какво значи да си предприемач. Може и да разбием някой мит или представа.
  • Кога и как е най-подходящо да се „забъркаш“ в това лудо начинание.
  • Как да избереш партньори и какъв е смисълът от тях.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Учете основите на програмиране и най-вече начина на мислене, но също така се опитайте да се развивате и в други посоки. Бъдете социални и любознателни, защото за модерния програмист не е достатъчно само да пише добър код.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI Club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Ивайло Христов: Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения
Марта Дронева: Всяка трудност, която преодолея е радост за мен

Share This