Звездин Бесарабов има повече от година и половина опит в разработването на децентрализирани приложения за Ethereum, а на събитието ни на 14 декември Ethereum smart contract development: short introduction той ще разкаже какво точно е Ethereum и ще представи основата на децентрализираните криптоприложения и плюсовете и минусите на технологията. Седмица преди събитието обаче решихме да го попитаме защо точно Ethereum и за най-големите предизвикателства в работата му. Ако ви е интересно, продължавайте да четете.

Как започна да се занимаваш с Ethereum?

Запознах се с Ethereum и като цяло Blockchain технологиите в средата на 2016-та година. Тодор Колев (основателят на Обекто) разпали интереса ми в технологията и оттогава все повече и повече навлизам в материала както за Ethereum, така и в Blockchain света.

Какво те мотивира в работата ти?

Същността на технологията. Изумен съм от гениалните решения, които са позволили на това нещо да се изгради и да функционира. Много на пръв поглед невъзможни неща се създават за броени минути на платформата Ethereum. Софтуерните приложения там получават сериозна защита от всякакъв вид атаки над данните и логиката им (колкото и да ни се иска, човешките бъгове не се броят!), моментална достъпност, 100.0% uptime и достъп от всяка точка на планетата. Много е изненадващо да се разбере как всичко това се случва.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Ethereum има голямо ограничение за използване на компютърни ресурси от blockchain софтуер. Код, който изисква повече ресурси от позволеното, е отхвърлен при изпълнение. Често се налага да се оптимизира самата програмна логика до всеки възможен детайл, така че да е под ограничението (което също така е динамично). Писането на оптимизиран до крайности код обаче крие повече опасности за оставяне на пролука в сигурността. А веднъж публикувано ли е приложение в Ethereum с пролука в сигурността, често е невъзможно тя да бъде оправена, тъй като никой няма право да променя публикуван код. Комбинацията от тези две усложнения са най-голямото предизвикателство при разработването на такива приложения, поне за мен.

Как го разреши?

Трябва да се намери конкретен баланс между оптимизиран код и ниво на сигурност. Нито едно от двете не трябва да е приложено в крайност. Понякога трябва да се моделира цялата архитектура наново, понеже сегашното решение се оказва твърде неефикасно или може да се окаже такова в бъдеще при повече потребители. Няма конкретно решение на затрудненията и всяко зависи от определената имплементация. Има рамки, които улесняват в някои аспекти проблема, но те често идват със собствени минути. В крайна сметка се изисква разсъждаване относно как трябва да се постъпи най-коректно.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Ethereum / Blockchain?

Да си прочетат документацията. Много хора, които сега навлизат в света на криптовалутите, не знаят как те функционират дори на основно концептуално ниво. А ако не знаеш с какво работиш или в какво си държиш парите, може често да бъдеш изненадан от събития като fork-ове, смяна на алгоритъм за консенсус, атаки срещу блокчейн софтуер, фалшиви новини и подобни. Много са губили доста от незнание как работи основата.


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ethereum Blockchain: Компанията Recheck разработва електронни етикети на основата на революционна за България технология
Изграждане на MVP блокчейн

 

Share This