Любомир Русанов и Методи Дреновски са основатели на най-голямата хостинг компания в България СуперХостинг.БГ. Любомир отговаря за стратегическото планиране и връзките с ключови клиенти и партньори. Има дългогодишен опит в ИТ сферата, като е заемал различни ръководни и изпълнителни длъжности в Български и международни софтуерни компании. Методи е съдружник и управител в компанията. Работил е по големи български и международни проекти за подобряване ефективността и оптимизиране на сайтове за електронна търговия и B2B решения. С тях ще ви срещнем на събитието Етапите на един успешен бизнес: От прохождане до юношество на 26-ти февруари, а преди това си поговорихме за професионалния им опит, предприемаческите идеи и за предизвикателствата пред един ИТ предприемач.

Как започнахте да се занимавате с предприемачество?

Методи: Трудно можеш да дефинираш как започваш да се занимаваш с предприемачество. Предприемачеството е това да се опитваш да реализираш сам идеи, които ти хрумват. А това не става изведнъж. По пътя на реализирането ти виждаш имат ли смисъл, доставят ли ти удоволствие, имат ли потенциал, има ли нужда и полза от тези идеи за хората. Ето например още като бях втори курс в университета едно от нещата, които бях тръгнал да правя, е да преподавам. Бях разлепил обяви за курсове по програмиране за начинаещи в квартала. Сега не съм преподавател.

После пък имахме различни идеи с Любо. Още преди да се появят смартфоните, решихме да правим игра за много актуалните тогава EPOC устройства. През 2000г. набираха популярност, а телефоните тогава знаете какви бяха. Така започваш малко по малко. Правиш дребни стъпки, захващаш се с едно, с второ, с трето. Неща, които са ти интересни, и най-накрая решаваш, развивайки се, да направиш нещо по-голямо.

Не се събуждаш един ден с това решение. Предприемачеството е нещо, което несъзнателно правиш, когато имаш определена цел и посока. За да достигнеш до една хубава идея, трябва да имаш поне 100 прости идеи. Умът ти трябва да премине през възможните сценарии, за да стигне до идеята.

Любомир: Започнахме много отдавна да пробваме с идеите си. Още преди много години, когато стартирахме различни проекти, ние работихме през това време във фирми. Успоредно с това, вечер след работния ден, започваше работната нощ. Имахме една гениална в очите ни идея как ще правим българско оpen source ERP. Или по-скоро да приведен американски продукт за нашия пазар. Само че това се оказа не лека задача и сериозно се бяхме надценили. Все пак бяхме само двамата, а това е цяло ERP, разработвано от 100 човека.

В общи линии започваш с някакви идеи, които пробваш дали ще има интерес, дали ще има търсене на пазара, дали е залък като за теб. И е много важно да прецениш дали ще имаш капацитета да ги реализираш. Това, което може би не съобразихме преди 17-18 години, е цялата култура на предприемачество. Да търсиш финансиране от някъде, фондове, проекти. Ние мислихме как със собствени средства и усилия ще успеем да се справим само с много работа и труд. Но това не е устойчиво дългосрочно.

С две думи искаш да направиш нещо самостоятелно и в един момент решаваш да пробваш. Вече в зависимост от това какви са ти възможностите виждаш дали ще се случва.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?

Методи: Във всяка работа има доза предприемачество и нещо интересно, което да предизвика предприемача в теб. Предизвикателствата, които поема човек, докато върши дейността си, са вид предприемачество. Но един от най-интересните аспекти в ИТ сферата е да създаваш неща, които носят промяна. Това да създаваш продукт, от който виждаш резултата. Хубаво е да знаеш, че има реална полза за хората, че им помага да живеят по-добре, да развиват бизнеса си, улеснява работата им. Независимо какво правиш, дори и пейки в парка да сложиш, ако това доставя удоволствие на хората, които ще ги използват, то това е смисъла и интересното.

Любомир: Интересното е да създадеш нещо различно. Да вземем примера с пейките. Може да създадеш не просто пейки, а пейки с ергономичен дизайн, Wi-Fi точка, място за зареждане на телефон. Когато вложиш доза предприемачество дори в най-обикновеното производство, ти създадеш продукт, който хората се наслаждават да ползват. Идеята е такава – ако кажеш на един производител направи пейки за парка, той ще ти направи 100 еднакви пейки, по изпитан модел. Ако на един предприемач кажеш направи пейки, той ще помисли как да ги направи по-различни и по-добре от досегашните, така че наистина хората като се настанят там, да си кажат “Уоу!”. Предприемачеството е да предприемеш нещо, което е различно от досегашното и прилагаш иновативен подход, по който си върши работата. Това е и интересното.

Кои са основните предизвикателства пред един ИТ предприемач?

Методи: От къде да започнем? Бъдете готови за доста предизвикателства. Такива например са високите заплати, тромавата държавна администрация, неразбиране от страна на държавата на ИТ средата, прекалени регулации, остаряло законодателство от гледна точка на условията за труд. ИТ секторът е доста динамичен и бързоразвиващ се за разлика от закона и процедурите, което е голям проблем за всички. Регулаторът винаги е десетилетия зад технологиите и проблемът е, че започва да изостава се повече. Но темповете на развитие в момента са много по-големи. Например за да изпратиш едно писмо от Англия до Хонг Конг преди е отнемало 6 месеца, а сега 0,6 секунди. Колко се е увеличила скоростта на обмяна на информация? А законодателството не предвижда тези темпове.

Любомир: Ще дам един пример, с който да изобразя това разминаване, за което Методи спомена. Бях чел една статия за първите коли, които са били все пак доста по-бързи и шумни от каретите и конете. За да се регулира движението обаче е имало идея човек с червено флагче да тича пред колата, за да сигнализира за преминаването и да регулира движението. Колко безумно ни звучи това сега? Това прави референции и към сегашни предизвикателства и трудността в разбирането на новите технологии. Да успееш да обясниш, че има полза от тази нова технология и тя ще носи дългосрочно възвръщаемост както на теб като предприемач, така и на тези, които ще я ползват.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ви през годините?

Методи: Всяка една стъпка, която води към следващ етап на израстване, е запомняща се. Такива стъпки са не само големи събития, а и обикновени неща, които те карат да осъзнаеш, че минаваш крачка нагоре. Например ярък спомен за мен е как пребоядисвахме във втория ни офис. Такива моменти, в които всъщност надграждаш съществуващото, за да се получи по-добре следващата стъпка. Но е трудно е да се дефинира един единствен момент. Ако трябва да отбележа един момент, ще омаловажим всичко останало. А въпросът не е в един момент, а в удоволствието от това, че вървиш по този път и всяка една стъпка нагоре е запомняща се.

Любомир: През годините има най-различни запомнящи се събития. Един от моментите, които със сигурно ще запомним, е придобиването на Host.bg. Това беше голямо предизвикателство за нас и значим момент в развитието ни. Ако се върнем по-назад във времето, няма как да не спомена местенето на сървъри в нов Datа Center. Все пак един месец всяка събота и неделя, имахме среща в 12 вечерта, която продължаваше до 7 сутринта. Но пък именно тези етапи ти дават увереността, че вървиш в правилната посока.

Ще споделите ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ви презентация?

Любомир: Първо, отношението – към работата, към услугите, към хората. Второ, какво да внимавате, когато се развиватe и порастватe. Трето, какви грешки да избегнете, с които ние сме се сблъскали и сме допуснали.

Методи: Ако ви разкажем по-детайлно кои са те, няма да имаме повод да се видим на презентацията. Подробностите знаете къде и кога.

Какво бихте посъветвали всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Любомир: Едно просто нещо. Забравете идеята за work-life баланс! Бъдете готови за повече работа, ако искате да се случи нещо.

Методи: Не се заблуждавайте, че е лесно и нещата се случват ей така. Никога не стават за една вечер и не се събуждаш милионер. Обикновено изкарваш много безсънни нощи и упорит труд, преди да се събудиш и да си успял. А дори тогава ти вече планираш следващата стъпка, защото да си предприемач означава винаги да мислиш за следващата крачка нагоре.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Защо да отидем на изток, когато всички опитват на запад – разговор за предприемачеството в Индия с Ники Горчилов
Николай Пирянков: България е държава, която притежава много техническа компетентност и потенциал за иновации

 

 

Share This