Петър Събев е QA Manager в SBTech и има над 13 години професионален опит в областта на разработката на софтуер и осигуряване на качеството (QA). Изминал е цялата кариерна стълбица от Junior QA до QA Manager, работил е като програмист, PM и technical writer. Изградил е от нулата екипи в 5 различни софтуерни компании от различни сектори. Запален геймър е, а извън всичко това работи върху докторска дисертация за test automation.

Биляна Събева е управител на Webbicus и се занимава с дигитален маркетинг и организиране на събития. Завършила е славянска филология и маркетинг, а хобито ѝ е туризъм и кулинария. Двамата с Петър имат две деца, блог и организират IT Weekend, както и конференцията QA: Challenge Accepted.

Зададохме им няколко въпроса за предстоящата им инициатива IT Weekend. Прочетете какво разказват те:

Разкажете ни малко повече за инициативата IT Weekend.

Идеята се роди по време на конференцията QA: Challenge AcceptedНаправи ни впечатление как за голяма част от хората, особено по-опитните специалисти, конференцията беше предимно възможност да срещнат колеги от други фирми, да обсъдят общи проблеми и да обменят опит с тях. Удължихме паузите на конференцията, но времето никога не стигаше. Тогава се замислихме колко страхотно и ползотворно би било да се съберем в един по-тесен кръг от 15-тина души, на някое хубаво местенце, извън големия град. И точно там, в приятна и комфортна обстановка, да имаме възможността да обсъждаме теми, които ни вълнуват в работата – това как го правите при вас, ние ползваме еди-кой си tool и т. н. Така се роди идеята, а няколко месеца по-късно и реализацията ѝ.

Какво е характерното за този ивент и какви са плюсовете за участниците в него?

Най-вече неформалността, удобството и гъвкавостта. Събитието се провежда извън София и много професионални запознанства започват още по пътя към даденото населено място. Вечерта се събираме, играем борд-игри и счупваме леда. На следващата сутрин започваме с две-три теми, по които доброволци от участниците изнасят кратки презентации, но обикновено те са просто началната искрица, от която пламва големия огън – за трите уикенда, които направихме през 2016 г., още до обяда на първия ден се появяват десетки други теми. Дискусиите продължават както в залата, така и често в сауната, басейна, та чак до полунощ, а в неделята финализираме наученото, обядваме и обикновено приключваме с посещение на някоя забележителност в района. Всичко това става в неработен ден, което обикновено е най-големият проблем за работодателите при провеждането на подобни събития. А участниците могат да изберат дали да са сами, с половинка или дори с цялото си семейство.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Организирате събитието за втори път. Как протече то през изминалата година?

През 2016 г. направихме три издания, с три различни теми: за функционално тестване, нефункционално тестване и лидерски умения, като за хотелска база и настаняване се спряхме на хотел „Дипломат плаза“ в Луковит. Това, което можем да кажем със сигурност е, че имаме отлична обратна връзка от участниците и за трите изминали уикенда, с оценка между 9,1 и 9,4 от 10. Някои от тях вече се записаха (включително и лектори от последното издание на QA: Challenge Accepted) и за събитията и през тази година, а това говори повече от достатъчно.

А как ще протече събитието през настоящата година?

За 2017 г. сме предвидили цели четири издания. Започваме от там, откъдето приключихме през 2016 г. – Луковит. Датите са 6-8.10.2017 г., а темата – автоматизираното тестване на софтуер. Следващите два уикенда са посветени на хората, които са натрупали опит и искат да станат по-добри лидери и мениджъри. На изграждането на екипи от нулата ще наблегнем в Хисар, 13-15.10.2017 г., а на ефективния мениджмънт, делегирането и мотивирането на хора – във Велинград, 20-22.10.2017 г. Последният ни IT Weekend ще е българо-румънски и ще го направим в дунавската ни столица – Русе, където ще си говорим за създаването на по-добър софтуер като цяло. Организирането на подобно събитие на четири различни дестинации не е никак лесно от логистична гледна точка, но пък ще е забавно, подбрали сме възможно най-добрите места като цена/качество и вярваме, че всички ще са доволни.

За какъв тип участници е предназначено събитието? Има ли значение колко опитен е даден участник или всеки може да се включи?

Събитието е предназначено за опитни хора. Това, което го прави различно, е възможността и желанието да обменяме информация помежду си, а не просто да отидем на обучение и да слушаме как един човек говори. Поставили сме ограничение за брой участници от една фирма, за да сме максимално различни като профил и все пак да борим общи проблеми. Поставили сме и изискване от 1 или 2 години опит в сферата на всеки тематичен уикенд, но това е условно – човек с 9 месеца опит може да бъде изключително полезен на останалите, както и човек с 10+ години опит може да не иска да сподели и грам от наученото. Джордж Бърнард Шоу беше казал: „Ако вие имате ябълка и аз имам ябълка, и ако ние си разменим тези ябълки, то у вас и у мен ще остане по една ябълка. А ако вие имате идея и аз имам идея и ние си разменим тези идеи, то у всеки от нас ще име по две идеи.“ Целта ни е всеки един от нас да се прибере у дома поне с една-две идеи повече. И ако все пак някой се колебае дали да се включи или не – нека просто изяви желанието си в регистрационната форма и отбележи притесненията си – ще ги имаме предвид и ще преценим дали да одобрим кандидатурата му.

Знаем, че събитие без изненади не може! Разкажете ни малко повече с какво ще изненадате аудиторията извън рамките на лекционната част на събитието?

Е, ако разкажем, няма да е изненада. Но хубавото при тези събития е, че всяко едно е различно по свой начин. Когато си на конференция с 500 души, ти си 0,2% от събитието. Когато си на IT Weekend с 15 души, ти си близо 7%. Ето защо, всичко зависи и от самите участници, а фактът, че тази година ще сме на различни места, с различни теми, с различни хора и идеи, ни дава широко поле за действие… Ще кажем само, че участниците могат да очакват нови запознанства, нови формати за провеждане на дискусиите и нови борд игри.

За финал, разкажи ни най-запомнящият се момент от някое от предишните издания на IT Weekend. Какво от организацията или самото събитие никога няма да забравиш?

Весели и запомнящи се моменти имаше много, но един от най-забавните беше PowerPoint-караокето извън официалната част. Какво е това ли? Избираме случайна презентация в Интернет, която никой от нас никога преди не е виждал. Може да е на всякаква тематика – например нови технологии и материали за зъбно протезиране или инвестиции в Rosa damascena trigintipetala. Освен, че се заливахме от смях, доста подобрихме и уменията си да презентираме и импровизираме. Но най-ценното е, че самите участници се забавляват и продължават комуникацията помежду си дълго след събитието, помагат си един на друг и откриват нови начини да се справят с ежедневните проблеми в службата.

Повече информация за събитието може да откриете на www.it-weekend.com.


Стани част от някоя от потребителските ни групи. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в тях.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This