Сплотеният екип и истински мотивираните хора са ключът към добрите резултати, дори в турбулентни времена

Пандемията и корона кризата изправи компаниите пред непознати за тях предизвикателства. Множество фирми тепърва преминаха към отдалечен начин на работа, други изпитаха затруднения в поддържането на темпото и духа на екипа. Но турбулентните времена, освен че носят предизвикателства, крият зад себе си скрити възможности и мотивираща динамика. StorPool е една от малкото български фирми, която създава собствен продукт и го реализира успешно на глобалния пазар. Като компания StorPool се гордее, че въпреки нестабилността на световната икономика, не само успява да расте като екип, но и като брой клиенти. Когато светът обявява пандемията, StorPool решава, че ще използва тази ситуация, за да даде още повече от себе си, да подкрепи клиентите си и да насърчи екипа си.

Боян Иванов, Изпълнителен Директор @ StorPool

Стабилност и растеж дори по време на пандемия

Много са факторите, които помагат на StorPool да остане със стабилни позиции на пазара и да продължи да расте в динамични и несигурни времена. Това, че разработват собствен технологичен продукт им дава възможност да са по-независими. Имат ясно поставени цели и собствени механики за постигането им. Екипът е гъвкав и бързо успява да се адаптира към динамично променящите се обстоятелства.

“За първата половина на 2020 StorPool отбеляза над 40% финансов ръст. Това е факт, с който много се гордеем, тъй като е резултат от упорит труд на целия екип и доверието на клиентите в продукта ни. Част от портфолиото ни станаха големи компании в сферата на облачните технологии, центровете за управление на данни и доставчици на менажирани услуги. За разлика от други компании, ние не намалихме броя на персонала си. Напротив – активно наемахме нови служители”, каза Боян Иванов, Изпълнителен Директор на StorPool.

Лиляна Цветанова, HR Мениджър @ StorPool

“Продължаваме да търсим нови членове на екипа ни. Recruitment процесът плавно премина онлайн. Това не ни затруднява, защото в ИТ сферата виртуалната комуникация е естествена. От началото на пандемията при нас са започнали работа няколко нови колеги. Всички максимално се стремим да ги приобщим към екипа, било то чрез поздрав, лично съобщение, видео разговор или дори по някой коктейл на просторната ни тераса в офиса, макар и в намален състав.
Основна ценност в StorPool e проактивността, тъй като организационната ни структура е плоска и всеки активно трябва да търси разрешение на проблемите, оптимизация на процесите и да дава регулярна обратна връзка за всичко, което може да се подобри.” сподели Лиляна Цветанова, HR Мениджър

 

Васил Колев, Системен Администратор @ StorPool

Дистанционна работа не означава дистанция между хората

Основополагащо качество на екипа на StorPool е тяхната проактивност и заинтересованост – към работата, към нуждите на клиентите им и един към друг. Екипът остава сплотен, въпреки че не се вижда всеки ден. Комуникацията и колаборацията се прехвърля изцяло онлайн, поддържат се канали за обсъждане на всякаква релевантна информация, където колегите се чувстват свободни да споделят какво ги вълнува, да обменят мнения или да споделят какво се случва с всеки един от тях.

Въпреки, че компанията отдавна дава свобода на екипа си да работи отдалечено, перманентната дистанционната работа носи и своите предизвикателства.

“Основният проблем на работата от вкъщи беше (и си остава) как да разделим най-ефективно работата от личното време. Как се комбинира с деца наоколо, с това да знаем кога да започнем и кога да спрем. Много колеги (включително и аз) направихме по 14 работни часа всеки ден в първите седмица-две, докато намерим правилния ритъм.”, споделя Васил Колев, Системен Администратор.

 

Тодор Танев, Системен Администратор @ StorPool

“Предизвикателство при отдалечената работа е липсата на ориентир за времето, отчасти синхронизирането на различни ежедневни задачи с колеги. Има и немалко предимства обаче – въпреки, че часовете летят, част от задачите се стиковат значително по-лесно и биват приключвани по-бързо, когато всички са принудени да използват инструменти за отдалечен достъп и колаборация. Най-голямото предимство e фокусът и тишината, за тези, които могат да си ги подсигурят у дома, предоставящи възможността за значително по-задълбочени работни сесии, когато това е необходимо.”,  допълва Тодор Танев, Системен Администратор.

 

Нови възможности, повече креативност и упоритост

Ивет Маджарова, Маркетинг Мениджър @ StorPool

“Пандемията ускори изключително много дигитализацията на всички процеси и сфери. В маркетинг и бизнес аспект, над 95% от всички активности вече са онлайн. Това стимулира бизнес екипа на StorPool да търси по-креативни методи за постигане на целите си и да експериментира още повече. Онлайн пространството е пълно с уебинари, реклами, промотирани “native” видеа, статии и др. Ако искаш да постигнеш резултат, трябва да си различен и адаптивен. Ситуацията ни даде възможност да покажем най-доброто от себе си.”, каза Ивет Маджарова, Маркетинг Мениджър на StorPool.

 

Виктор Гиров, Мениджър продажби @ StorPool

“По време на пандемията се опитахме да сме в постоянна връзка с компаниите, които имаха интерес към StorPool, като им покажем, че те са важни за нас и че нашето решение може да реши проблемите им. Разбира се, трябваше да положим повече усилия от нормално. Това ни донесе няколко нови клиенти в кратък срок. Сделките бяха сключени по време на извънредното положение в цял свят, което беше чудесен резултат, дело на целия екип на StorPool.”, допълни Виктор Гиров, Мениджър продажби.

Колаборацията  между екипите – ключов елемент при всяка успешна ИТ компания

Да се реализира успешно един ИТ продукт означава да се напаснат правилно всички парчета на пъзела – development, sales, support, marketing и т.н. Това обуславя нуждата от изключително ефективна колаборация между екипите. Реалните крайни резултати винаги са продукт на общи съвместни усилия. Затова освен чисто техническите компетенции, за хората, които работят в StorPool e важно да имат желание за работа в екип, умение да разберат чуждата гледна точка и приоритети.
За StorPool
StorPool е компания, която предлага решения за съхранение на данни (дистрибутиран сторидж) на глобалния пазар. Основана е през 2012 г. в България и създава иновация на световно ниво. StorPool помага на доставчици на облачни услуги и компании, изграждащи частни облаци да подобрят сторидж системите си и да изградят модерна инфраструктура, гарантираща сигурността на данните им.

Share This