Живко Петров има повече от 3 години професионален опит със С++. През последните 2 години се занимава с разработка на 2D игрови енджин. Завършва магистърска степен като строителен инженер в Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия – София.  С него ще ви срещнем на събитието Build your own Cross-platform Multithreading Renderer на 29-ти май. Преди това, Живко ни сподели как е започнал да се занимава със C++ и кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш със C++?
Бих го определил като случайност, за която съм благодарен на съдбата и до ден днешен. След университета реших, че искам да науча някой език за програмиране. Един приятел ми сподели – „Аз пиша на C++, пробвай и ти“. Така и направих. 4 години по-късно, след смесица от перипетии и приятни моменти – ето ме тук.

Какво те мотивира в работата ти?
Предизвикателните задачи. Няма нищо по-сладко от това да си мъчил някой интересен и сложен проблем и впоследствие да успееш да го разрешиш. Бих казал, че крайната цел не е толкова вълнуваща, колкото самия път.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Измислянето и впоследствие реализацията на добра архитектура на приложение, което аз и колегите ми борим в момента. То трябва да е ефикасно, лесно за използване, както и силно модуларно (функционалностите са самостоятелни, като не съдържат бизнес логика). Така по всяко едно време 80% от приложението е готово да бъде преизползвано в други версии на продукта.

Как го разреши / разрешихте?
„Brainstorming“ с екипа на бяла дъска. Човек колкото и да си мисли, че е начетен – една птичка пролет не прави!

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
1) Бизнес логиката и графичният интерфейс не е добра идея да са на същата нишка.
2) За да се постигне многонишково рисуване не е нужно програмата да се „over engineer-ва“.
3) С 20% от работата може да се постигне 80% прилична архитектура.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със C++?
Действайте! C++ може на моменти да бъде доста неблагодарен към начинаещите, но знайте че си струва.
Работейки с езика имате по-голяма вероятност да попаднете на доста интересни проекти. Другото, което винаги ме е забавлявало и което съм давал като готин пример: когато ваш колега от IT бранша (който не познава C++) ви попита какъв език за програмиране използвате, а вие му отговорите C++ – обикновено хората кимат одобрително и ви гледат с уважение.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на C,C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Борислав Станимиров: Библиотеките могат да бъдат стандартен подход при решаване на проблеми
Венера Върбанова: Мотивира ме смисълът в това, над което работя

Share This