Емил Табаков е професионалист с повече от десет години опит в IT сферата. Повече от седем от тях са като ръководител на различни екипи в Telerik и по-късно в Progress. В момента, Емил работи като Продуктов Мениджър за водеща Open source технология за разработване на мобилни приложения.
С него ще ви срещнем на събитието ИТ кариера: Важните събития в професионалното ни развитие на 12-ти ноември. Преди това, Емил ни сподели най-специалният си спомен от ФМИ.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Бих казал, че “кариерата” ми започна още в гимназията. Поради добро стечение на обстоятелствата, имах възможността да поработя върху няколко истински проекта, което беше много полезен опит – да разработиш нещо и то да стигне до истински потребители, които да го използват. Това за мен беше сигурен знак, че това е пътят, по който искам да поема за в бъдеще.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Много по-голяма отколкото очаквах! Много от специалностите, които изучаваме ни се струват или тясно специализирани или остарели или непрактични. Истината е, че в моята кариера трудно мога да се сетя за нещо, което съм изучавал във ФМИ и което да не ми се е наложило да приложа по някакъв начин. Връзката между часовете по програмиране и нашата професия е доста очевидна, но часовете по математика също се оказват изненадващо полезни в доста ситуации. Особено, ако човек се ориентира в популярните напоследък области като Blockchain, Virtual/Augmented Reality, Artifical Intelligence – занятиата по алгебра, геометрия и криптография наистина започват да се отплащат.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Един от най-вълнуващите дни във ФМИ за мен беше първия ден в университета. Винаги има особен трепет във всяко ново начало и въодушевлението беше много голямо. Изцяло нова среда, нови хора, толкова много очаквания и ентусиазъм. Като погледна назад се радвам много, че представата ми за това какво ми предстои беше напълно удовлетворена.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Не обичам да говоря за “мои” постижения, защото смятам, че всичко което съм постигнал, е било като част от екип. През годините съм имал възможността и удоволствието да работя в страхотни екипи с много добри професионалисти. Може би основното ми постижение е да бъда в среда, в която да имам възможност да се развивам и да уча нови неща от хората около себе си. Едно от най-трудните решения е когато осъзнаем, че сме стигнали максимума в сегашната си роля и екип – да се разделим с колегите и приятелите, с които работим и да намерим следващото предизвикателство.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

Моята тема ще бъде своеобразен преглед на най-важни събития за мен в професионалното ми развитие. Това са стъпките, които са променили значително моя път и са ме доведели до мястото, където съм днес. Ще говорим за баланса между университета и работата, кои са важните качества, за да бъдем успешни и в крайна сметка – какво ни мотивира да работим и да продължаваме да се развиваме.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Смятам, че нещото, на което не се обръща достатъчно внимание в процеса на обучение и подготвянето на бъдещите софтуерни инженери, са меките умения или така наречените “soft skills”. Всички сме фокусирани много върху технологиите, езиците за програмиране и писането на код, което е нормално и разбираемо. Но от моя опит – ефекта от добрите умения за комуникация, емоционална интелигентност и лидерските умения може да бъде дори по-голям от това колко добре можем да програмиране. А това са умения като всички други – нуждаят се от време, теория и практика, за да бъдат усвоени.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI Club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Ивайло Христов: Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения
Марта Дронева: Всяка трудност, която преодолея е радост за мен

Share This