Емил Стоянов е опитен софтуерен инженер и мениджър на софтуерни продукти, който има повече от 10 години опит в разработването на академични и бизнес проекти. Защитил е докторска си степен по „Софтуерни архитектури за дистрибуция на продукти“ в университета в Щутгарт в сътрудничество със Siemens Corporate Technology, Мюнхен. От 2015 г. основният акцент в научноизследователската и развойната дейност на Емил е областта на Blockchain технологии. С него ще ви срещнем на събитието Making a product blockchain-agnostic на 10 – ти април. Преди това, Емил ни сподели как е започнал да се занимава с Blockchain и кои са основните предизвикателства в тази сфера.

Как започна да се занимаваш с Blockchain?

Когато Биткойн стана популярен през 2011-та не обърнах особено много внимание на технологията зад него и нейния потенциал. Едва през 2015-та, почти случайно стана така, че се бях зачел в един проект за децентрализиран уеб (Project Maelstrom). От там пък след търсене на подобни проекти попаднах на проектите Codius (на Ripple) и Ethereum. Това беше и преломния момент, в който осъзнах потенциала на технологията и приложението й не само в областта на виртуалната валута.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?

От една страна удоволствие ми създава самата идея, че кода, който създаваме и записваме в Blockchain средата остава постоянен и независим. От друга страна Blockchain технологията е все още в ранен етап на развитие и в същото време е на ръба на иновацията в много аспекти – криптография, разпределени системи, сигурност и т.н. И накрая, убеждението, че Blockchain е в състояние да промени (за по-добро) начина, по който правим организации – бизнес, обществени и т.н.

Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?

Принципно, методите за програмиране се развиват доста динамично, но понякога това развитие е с голям скок – например скокът от структурно/процедурно програмиране към обектно-ориентиран дизайн, или скокът от едно-нишкови приложения до асинхронни и паралелни процеси, а сега е наред да свикнем с приложения от транзакционен, силно асинхронен и латентен характер. Преодоляването е въпрос на пречупване на мисленето. При мен специално, осъзнаването на това каква стойност носи новият метод за програмиране ми помага и в мотивацията за по-бързо адаптиране.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

В случая на blockchain технологията е доста важно да се обърне внимание на няколко аспекта: технологията сама по себе си, къде технологията се цели, и кой стои зад нея. В процеса на създаване на код за различни Blockchain мрежи тези три аспекта се свеждат до технологични особености на взаимодействието с различен Blockchain проект, какво трябва да се съобрази, за да има съответната имплементация по-голяма стабилност във времето и какво предлага общността, поддържаща самата blockchain платформа.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

След голямата еуфория от „експлозията“ около криптовалутите и по принцип Blockchain технологията, време е да започнем да мислим по-трезво каква е реалната стойност на технологията и как да се използва максимално добре за повишаване на стойността на системата, в която се вгражда. Тоест бих ги посъветвал да гледат реалистично на Blockchain като нещо, което има голямо бъдеще, но не е решение за всеки проблем. Друг съвет, който бих дал, изцяло като програмист е, да се обръща внимание на тестването в реални условия, защото има голяма разлика между тестовите мрежи и реалните.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Спасов: Блокчейн е постоянна иновация
Разговор с Красимир Райков за Blockchain

 

Share This