Емил Новаков напуска България на 3-годишна възраст и прекарва детството си между Франция, Германия, Америка и Англия. След като завършва своята магистърска степен по Телекомуникации във Френския институт, в Париж и магистърска степен от Georgia Tech в Атланта, той започва кариерата си в един от най-бързо развиващите се B2B стартирания през 2010 г., AirWatch. Там той изгражда и ръководи екипа по Sales Engineering в Европа от Лондон. След придобиването на AirWatch за  1,54 милиарда долара от VMware през 2014 г., Емил Новаков се премества в Мюнхен и напуска корпоративната си работа през 2016 г., за да стартира Scaleflex със своя съосновател и CTO Юлиян. С Емил ще ви срещнем на събитието Why I left my stable corporate job to bootstrap a Start-up? на 22-ри октомври. Преди това му зададохме няколко въпрос. Прочетете как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с предприемачество? 

Като студент по инженерство през 2008 г., започнах да създавам уеб сайтове за малки компании, заедно със сегашния CTO на Scaleflex. Целта беше да науча нещо по-практично от това, което ни преподаваха в университета, да науча как да се справям с изискванията на клиентите и очевидно да имам допълнителни финанси, за да се издържам като студент.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?

Темпът, с който се движат технологиите и пазарът, е най-предизвикателният, но и най-интересният аспект на ИТ предприемачеството. Този темп може да се следва само при закупуване на силен и гъвкав екип, способен да се адаптира бързо към новите изисквания на клиента.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?

Толкова много са, но да видя как членовете на нашия екип процъфтяват, надграждат себе си в това, което правят, изразяват благодарността си – това са нещата, които винаги ще помня.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  • Винаги се старайте да правите повече с по-малко, бъдете ефективни.
  • Бъдете предприемач поради правилните причини и бъдете винаги готови да давате на другите, най-големите награди са резултатите от най-големите ангажименти.
  • Не търсете подходящ за пазара продукт, изслушвайте клиентите си и го оставете да дойде при вас.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Не се страхувайте, както казал Наполеон Хил: „Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх“. Бъдете готови да дадете, не търсете краткосрочни награди и се фокусирайте върху своя екип. Продуктът и пазарът са от значение, но без най-добрият екип, който може да се справи заедно, вашият бизнес няма да може да процъфтява.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Калоян Георгиев: Работата ми като предприемач е свързана с много критично мислене
За предприемачеството с Любомир Русанов и Методи Дреновски

Share This