Емил Йорданов разработва автомобилна електроника от 20 години, като последните 12 работи за Visteon като старши хардуерен инженер, където със своя екип създава ADAS & Autonomous Driving продукти за най-големите автомобилни производители. Учил е Физика на ядрото и елементарните частици, а по-късно и аналитична психология и когнитивистика, но се самоопределя като self-made-man. С него ще ви срещнем на събитието FPGA vs GPU&CPU – Битката за хардуерните платформи се ожесточава на 2-ри септември. Преди това, Емил ни сподели кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с IoT?

Много преди да се появи IoT като понятие, от време на време се налагаше да свързвам разни „неща“ през интернет. Първите ми проекти бяха за автоматизация на селското стопанство, където в множество отдалечени точки трябваше да се измерват влажност, температура, осветеност, да се управляват различни изпълнителни механизми.

Кой е най-интересният аспект от работата с IoT?

IoT продуктите трябва да са оптимизирани във всяко едно отношение, подходът винаги е системен и се отчитат всички параметри на приложението. Необходими са интердисциплинарни знания и това е което прави работата интересна.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

По ред причини, трябваше да разработя собствен 1GbE и 10GbE MAC + PHY. Приложението изискваше пълен контрол върху комуникацията и латентността, и беше невъзможно да се ползва някой от наличните чипове. Предизвикателството бе да се направи от нула от 2-ро до 4-ро ниво OSI model и да се интегрира в FPGA.

Как го разреши?

С много четене. Трябваше да се уточнят много точно нуждите на приложението, да се вникне във всички малки детайли от спецификацията на Eternet  и да се разбере какво трябва да се направи. Това ми отне повече от 4 седмици непрекъснато четене, докато един четвъртък вечер към 23 ч., нещата не се изясниха. В последствие имплементацията бе тривиална и към 4 сутринта първите тестове показаха положителен резултат.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

1.    Ще разкажа в общи линии какво представляват Програмируемите Логически Матрици и как се работи стях.
2.    Ще говоря за приложенията им и какви са предимствата им спрямо други технологии.
3.    И ще кажа няколко думи за това какво е хардуер „ушит“ по мярка.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IoT?

„Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия“ и за да не се оставят в ръцете на разни магьосници, а самите те да бъдат такива би било добре да напредват, да се развиват  достатъчно  в повече технологии, като се почне от аналоговата техника и се стигне до изкуствения интелект. С не много, но редовно четене, и разбира се, прилагането на прочетеното на практика може да се постигнат значителни резултати. Така ще са наясно какво знаят и още по-важно, какво не знаят и къде да търсят допълнителна информация и помощ когато им е нужно.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Димитър Томов: Само комуникация с облака не е достатъчна за създаването на мрежа от устройства
Цветелин Маринов: В IoT има достатъчно фактори, които могат да попречат на едно устройство да заработи от първия път

Share This