Стоян Симов е iOS разработчик с повече от 6 години опит в сферата на мобилните приложения. Той ще е един от 12-те лектори на събитието „DEV.BG all in one – 12 speakers, 2 tracks, 1 day“ на 26-ти август. Темата на Стоян е „Multithreading with Swift 3.0“, а малко преди да я представи пред аудиторията, ние от DEV.BG му зададохме няколко въпроса за работата му с iOS. Ето какво отговори той:

Как започна да се занимаваш с iOS?

По погрешка. Започвах работа като младши програмист в Мусала Софт и точно тогава там стартираха проекти за iOS.

Това беше лято Господне 2010 и iOS тъкмо набираше скорост. Там създадохме първия си проект – Буквите – обучително приложение за деца, което спечели няколко награди за най-добро приложение в Хановер, а също и първата в България мобилна платформа за Електронни списания.

Какво те мотивира в работата ти?

Мотивацията ми за работа е необходимостта от качествен продукт. Това, че мобилното приложение много лесно ще стигне до краен потребител и те могат само за 1 минута, или да се влюбят в него, или да го изтрият веднага. Всяко едно мобилно приложение трябва да е направено и тествано за крайния потребител. Всеки един детайл трябва да бъде на място.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Миналата година ми се наложи да създам Object Detection Алгоритъм за мобилно устройство, необходимо за рекламната кампания на Coca Cola на Хайд Парк. След бърз преглед се оказа, че това въобще не е лесна задача, за своеобразен тип предмет. Повечето алгоритми не са достатъчно бързи за процесора на мобилно устройство.

Как го разреши?

След дълго седене по нощите успях да създам Haar Cаscade Model на кен от Кока Кола и със интеграция на OpenCV на iPhone успях да засека обекта. Надявам се за в бъдеще алгоритъма да бъде подобрен. Решението на по-голяма част от проблемите е упоритостта. На няколко пъти мислех, че няма да успея.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с iOS?

Хора, навлизате по много добре отъпкани технологични пътеки. Нещата в iOS вече са изпипани до съвършенство – остава само да ги последвате! Винаги обръщайте внимание на детайлите и на цялостната архитектура.

Мобилните приложения са само клиент на една по-голяма система. Бъдете нащрек за bug-ове и пишете Unit Test-ове!

 


 

Стани част от потребителската група iOS. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This