Евгени Костадинов има богат опит в Frontend, Backend, Web services, Data Warehouse, Performance, Mobile testing и Monitoring. Той е в Топ 70 българи в  StackOverflow, публикуван автор в международното списание LogiGEAR Magazine и лектор на курсове по тестване. С него ще ви срещнем на събитието AWS Serverless Selenium Tests на 9-ти декември. Преди това, Евгени ни сподели мнението си относно популярно е мнението, че QA е най-лесният път в IT.

1. Ти ще бъде наш лектор в QA групата за  пореднен път, какво те мотивира да споделяш опита си?

Жаждата за знания и споделянето им са основни характеристики, които смятам за крайно нужни в нашата област. От подобни срещи с QA общността, се учи много, тестват се нови идеи и човек може да създаде чудесни приятелства.

2. Сподели ни нещо от QA света, което те е впечатлило наскоро?

В изминалата година, все повече забелязвам как QA специалистите, прилагат иновации и подобряват наложени подходи, за да решат по-адекватно предизвикателствата в динамичната си среда. Обръща се внимание, че простото взимане на сигурни практики от „дебелите” книги и представянето им за най-добри, независимо от контекта, е неприемливо.

3. От какво беше подбудено вниманието ти, за да говориш именно по тази тема на 09.12.?

С възхода на cloud решенията и миграцията от по-традиционен сетъп, внимаванието ми все повече гравитира към този тип работна среда. Намерих за нужно, поне да се запозная с общи понятия.

4. Популярно е мнението, че QA е най-лесният път в IT, какво е твоето мнение?

И в други сфери, съществуват подобни заблуди, но там сякаш хората се опитват да вникнат в проблема и да го изкоренят, за всеобщото им благо. По лични набюдения, пътят на QA специалиста в последните няколко години започва изключително лесно и хората остават с впечатлението, че това пътешествие и занапред ще е така. Трансформацията на QА ролята е непрекъснат процес на предизвикателства, а сякаш повечето, просто търсят само крайният резултат. Било титли или придобивки. Интересна е тенденцията, налагана от някои технологични гиганти, а именно, че нужда от обособени QA няма. Колко лесно е да оборваш това? Всекидневно.

5. Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Нека поддържаме интерес към новите идеи. Да опитваме да разберем, защо и как работят те. А, накрая, да ги приложим и подобрим, ако имат смисъл за нас.


Регистрирай се за събитието


Стани част по потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Автоматизацията в сегашната ера е като измислянето на трактора“ – Антон Ангелов, QA Architect, Progress
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This