Димитър Николов е специализирал във Франция, Белгия и Холандия и има повече от 10 години опит в сферата на проектирането на интегрални схеми и анализ и обработка на данни от експерименти. В момента работи в МикроНано Лаборатория в София Тех Парк, а освен това преподава и в своя Алма матер – Техническият университет в София, oт който има докторска степен.

Как започна да се занимаваш с IoT?

Това беше част от дисертационния ми труд относно Микромощните токозахранвания. Те сами по себе съществуват, за да осигурят автономна работа на различни сензори за IoT.

Кой е най-интересният аспект от работата с IoT устройства/проекти?

IoT е многостранно интересно инженерно предизвикателство, което включва, хардуер, софтуер на ниско ниво, комуникации, обработка и визуализация на получените данни. Това покрива огромен спектър от технологии и различни предизвикателства.


 

Събитие на фокус:

JavaScript OOP – от ECMAScript 5 до TypeScript

 

 


Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Намирането на подходящ комуникционен протокол, който да има широка честотна лента, ниска консумация, висока скорост, FOTA (firmware over-the-air) нелицензиран стандарт, със дефинирано закъснение и архитектура mesh.

Как го разреши?

Не съм го разрешил.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IoT?

Да имат поглед върху всички нива на IoT, и да бъдат истински експерти само в едно.


Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This