Диман е софтуерен инженер в Leanplum с над 15 години опит в проектирането и реализацията на разпределени java-базирани приложения. Работи по backend екосистемата на Leanplum, която дневно анализира над 20 милиарда събития. Преди Leanplum Диман е работил като софтуерен архитект, technical и project lead в Тетраком. С него ще ви срещнем на събитието Writing production ready code, което ще се проведе на 11-ти декември. Преди това му зададохме няколко въпроса. Прочетете как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с Java?

Преди 16 или 17 години се занимавах с Perl и Java ми изглеждаше нещо много голямо и страшно. Изборът да започна да програмирам на Java не беше изцяло мой :). а породен от нуждата на клиент да се разшири вече готов applet. Първото нещо, което направих е да изтрия коментарите в кода – те само ми пречеха да разбера как работи applet-а. Естествено, след като завърших имплементацията, тогавашният ми project leader ме накара да напиша javadoc-a наново. И така научих един важен урок – production ready code не се изчерпва с написването на работещо приложение, а има доста други, еднакво важни аспекти.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?

Java е език за програмиране. Както и естествените езици, това е средство за комуникация. Всъщност не може да кажем “Френският език или Мандарин е интересен, защото…” В един аспект Java прилича на Английския език – ако го говориш можеш да се разбереш със софтуерни инженери от цял свят.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Изкушавам се да кажа, че връщането на javadoc-a в онзи applet от преди 15+ години е било едно от големите ми предизвикателства 🙂 и няма да съм далеч от истината…
Най-голямото техническо предизвикателство беше работата ми по изграждането на система за управление на съдържание (CSM), в която да се интегрират различни езикови модели (NLP).

Как го разреши?

Решението, до което стигнах след няколко итерации, следваше принципите на clean architecture с елементи на messaging, horizontal scaling, “self-healing” и resilience.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

“Too many messages kill the message” и за това ще споделя само едно нещо – всеки може (да се научи) да пише production-ready code, всеки може да подобри съществуващите софтуерни компоненти.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Бих посъветвал всеки да изгледа този TED talk – https://www.youtube.com/watch?v=r9LCwI5iErE и в случая на замени “пианото” с “Java” 🙂 Накратко – отнема време, за да станем добри (в Java), но както се казва “Sky is the limit”.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Кирил Стефанов: С Java всичко може да се прави лесно и бързо
Светлин Жеков: Хубавото е, че всеки път ти се налага да учиш нови неща и технологии

Share This