Димитър Топузов има над 10 години опит в осигуряването на качество. Работил е във фирми с персонал от 20 до 2000 човека, по много различни проекти и се е сблъсквал със софтуерно тестване под всякакви форми. На събитието на 17-ти юли „Mobile Testing – From Zero to Hero“, той ще засегне теми като: видовете мобилни приложения, физически устройства, емулатори и симулатори, подходи за автоматизирано тестване и много други. Сега той ни разказва кой е най-интересният бъг, който е открил и какво го мотивира в работата му.

Как се насочи към работата като QA?

Стана напълно случайно. Един приятел започна работа като QA, сподели, че много му харесва, оказа се, че има още едно свободно място и така стигнах до интервю за QA. В този момент дори и не знаех какво представлява QA професията, но се справих с логическите задачи и така започна всичко. После имах щастието да се уча от умни и добри хора и станах човек, т.е. QA.

Какво те мотивира в работата ти?

Предизвикателствата. В момента работя по NativeScript (framework for building cross-platform native mobile apps) и определено не ми е скучно. Като QA аз трябва да гледам на продукта през очите на потребителя, но нашите потребители са програмисти, т.е. аз трябва да пиша приложения с NativeScript, после трябва да ги тествам на десетки различни устройства с различни операционни системи и хардуер. Освен самия framework ние разработваме и tooling за него, който работи на Windows, Linux и macOS. Съответно ние тестваме (автоматизираме) приложения за всички популярни мобилни и настолни операционни системи – какво по-голямо предизвикателство от това?

Кой е най-интересният бъг, който си открил?

Труден въпрос, но най-интересният бъг с който съм се сблъсквал не е софтуерен а в модел на Форд. Обикновено колите прегряват в задръстване или ако се “настъпва” повече, но въпросната прегряваше само извънградско, само при леко каране и само при определен наклон на пътя. За успешно решаване на проблема, обаче подходът е също както при софтуерните бъгове – дебъгване, четене и логическо мислене.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Quality Assurance?

Jeff Atwood казва “If I could go back in time and tell the younger me exactly one and only one thing, it would be „learn UNIX“”, аз бих се съгласил с него, особено като говорим за мобилно тестване. Повече за това ще стане ясно и от самото събитие “Mobile Testing – From Zero to Hero”.


Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This