Божидар Божанов е Architect & Senior Software Engineer в easyProperty.com. Работил е за компании като Ериксон и ТомТом и е в TОП 50 на Stack Overflow. Божидар е и бивш съветник за „Eлектронно управление“ на вицепремиера Румяна Бъчварова, блогър и част от журито на международната олимпиада по математическа лингвистика. На събитието на 22 май: „Java: Queues and Scalability“, той ще разкаже какво са т.нар. message queues и за какво се използват, нужна ли ни е опашка и други. Сега той разказва какво го вдъхновява в работата му и кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с Java?

Когато бях в 11-ти клас, един приятел, който беше учил Java в училище, ми я „препоръча“. Тогава преминах от PHP на Java – първо за ученически проекти, а след това започнах и работа.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Решаването на проблеми по елегантен начин. Също – научаването на нови неща. Това да учиш постоянно е всъщност много приятно, държи те буден.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Кое e най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал? 

Труден въпрос. Може би беше, когато трябваше да решим как да настроим клъстър от NoSQL база данни, така че хем да е бърз, хем да скалира добре (имахме милиони потребители), хем да гарантира записа на данни.

Как го справихте?

Както с всичко по-сложно – с много дискусии, мислене, експерименти, тестове от страна на няколко души в екипа.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Да не слушат клишетата, че Java е стара, бавна и скучна. Така де – Java си е стара, и се движи бавно в последните години, но със сигурност не е скучна – заради популярността ѝ има библиотеки за всевъзможни интересни (и нишови) задачи. Каквито на други езици рядко има и трябва да откриваме „топлата вода“.

Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This