Този текст разказва историята на TeamHub – безплатна и много пристрастяваща добавка към вашия офисен телевизор. Опитайте я тук!

Тази история е за свободата да правиш онова, което ти харесва, и да знаеш, че някой наистина ти вярва, че ще се справиш. През последните няколко години в Astea Solutions започнахме да организираме вътрешни хакатони. Избираме тема, после търсим конкретни проблеми по темата, които да бъдат решени, и творим. Понякога ни се получава, понякога не напълно. Времето е ограничено, много е важно как ще подходиш към проблема и колко време извън ежедневните ти задължения ще съумееш да му отделиш. На последния такъв хакатон избрахме, че ще решаваме проблеми с автоматизацията на офиса. Беше естествено решение, тъй като тъкмо се бяхме нанесли в нов офис и имаше поле за изява.

Родиха се всякакви практични и забавни решения като например бот, който ти казва дали има бира в хладилника, или приложение, чрез което можеш с един клик да включваш и изключваш осветлението. Роди се и един проект, който тогава кодово наричахме Astea TV.

Нали знаете, че понякога най-простите идеи дават най-добрите резултати. Тук историята е подобна. Astea TV целеше да създаде лична астейска телевизия. Имаме си един голям телевизор в центъра на офиса, там където хората се срещат, прекарват време заедно, пият кафе или си почиват. Но рядко го използвахме. Понякога каствахме нещо, което ни е нужно за конкретната среща или си пускахме YouTube. Но толкова.

За да ви дам още малко контекст, ще ви кажа, че сме много сериозни потребители на Slack. Използваме много приложения, правим си ботове, общуваме с клиентите си в него. За нас Slack e номер едно инструмент за комуникация, след това се нареждат имейлът, конферентната връзка и всичко останало. И ако извън офисното пространство за много хора важи, че ако нещо го няма в Facebook, значи не е било, то за нас, ако нещо го няма в Slack, то значи никой не е разбрал за него.

Така по естествен начин Slack се превърна в номер едно източник на информация за астейската телевизия. В началото по проекта работеха само двама от senior програмистите в компанията. Хакатонът приключи, но те продължиха да ръчкат и развиват нашата си телевизия. Добавиха Facebook, RSS feed, завършиха интеграцията с Chromecast. И там не се спряха. Всички много им се кефехме. Телевизорът в центъра на офиса ни вече не беше самотен, хората спираха покрай него и си говореха за това, което в момента се “излъчваше”. Научаваха всякакви важни или забавни неща за другите проекти и екипи. Нещо се променяше. Вътрешната комуникация се управляваше сама, от хората.

Защото фирмената телевизия всъщност не се нуждае от управление от конкретен човек, всички участват и допринасят еднакво. Всяко съобщение, което е споделено в публичен канал, може да се появи на големия офисен екран само ако е оценено от останалите. Ако хората в канала добавят например реакция “вестник”, това означава, че смятат съобщението за важно и за тях това е новина, която трябва да достигне до всички. Освен Slack новините, на големия екран показваме и популярните съобщения, които са предизвикали много реакции.

Хората спират пред телевизора и виждат, че има нов канал за рок концерти и че се събира група, която ще ходи на поредното събитие заедно.

Хората спират пред телевизора и виждат, че има съобщение от мениджмънта, че ще ни гостува важен гост в офиса.

Хората спират пред телевизора и виждат, че Виктор пак закъснява за дейли и ще купува бири на екипа.

И понеже ви обещах история, ето я:

Лято е, един проект тъкмо приключи, предстои друг, но има малка пауза.

Препичаме се на чудесната ни тераса и си говорим за телевизията. Някой казва, защо да не работим по това, но по цял ден, да направим як дизайн, да събмитнем в Slack app storе-а, има толкова много организации, които биха подобрили начина, по-който общуват.

Тогава някой пита: “Ама дали ще ни разрешат?”

А аз скачам: “Ще ги убедим. Ще се подготовим като за пред инвеститори и ще ги спечелим.”

Речено-сторено.

Направихме план, слайдове, договорихме се за време. И знаете ли какво, получи се. Мениджмънтът на компанията каза ОК. Даде ни свобода, време, да работим по нещо, което ни харесва и в което вярваме.

Късно лято, ранна есен.

Astea TV се превърна в TeamHub.

Като дигитална жътварка седях и рифрешвах данните в аналитикс да видя дали някой го използва. И първия имейл на съпорт имейла помня. Писах отговор един час.

Публикувахме TeamHub и в Slack app store.

Малко по малко започнаха да се появяват различни компании от целия свят, които го използваха и споделяха колко им помага да синхронизират комуникацията в офиса или офисите си, колко мотивиращо действа на екипите им да произвеждат новини за офисния голям екран.

И понеже темата беше за ангажираността – няма колега, работил по този проект, който да не е влязъл на макс, да не се е изкефил и забавлявал. Да ти вярват и да ти дадат възможност да правиш каквото ти е на сърце е най-силният мотиватор. Пишейки този текст, се замислих, че наистина не мога да си представя офиса без TeamHub!

Ако вие се чудите дали има смисъл да пробвате това и при вас, ето няколко причини, които колегите бяха така добри да споделят:

  • По-лесно става съобщаването за фирмени събития, гости, конференции и др.
  • Разбирам за съществуването на някакви Slack канали. Например, наскоро така открих #on-the-bright-side
  • Някакви неща, които излизат на телевизора, стават тема на разговор и/или повод за гордост сред хората в офиса
  • Виждала съм интересни новини от NatGeo-то там
  • Попадам на забавни коментари от каналите на други екипи
  • Много често стават забавани интерпретирания на съобщения без контекст

И така, ако сте намерили своята причина да опитате TeamHub, ние сме насреща за всякаква обратна връзка и идеи за подобрения! Продуктът е напълно безплатен, интеграцията му е безобразно лесна. Надяваме се и във вашия офис да бъде така добре приет, както е в нашия.

Повече за проекта можете да разберете тук: http://teamhub.tv/


Кирилка Петрова

Кирилка е софтуерен анализатор в Astea Solutions. Тя има значителен опит в маркетинга и обслужването на клиенти – опит, който ѝ дава по-различна гледна точка за нуждите на бизнеса и целия процес на изграждане на напълно функционален продукт.

Винаги е пълна с интересни истории, а проекти като TeamHub я вдъхновяват и мотивират.

 


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

Share This