Траян Илиев е основател и мениджър на IPT – Intellectual Products & Technologies – компания за IT тренинги и консултации, специализирана в Java, Fullstack JavaScipt, уеб и мобилни технологии. Той е Oracle (OCJP6) & OMG сертифициран разработчик, ръководител на проекти и преподавател с 15+ години опит. На събитието на 4 април „Reactive Java Robotics and IoT with Spring Reactor“ той ще говори на теми като Robotics, IoT & Complexity, Domain-Driven Design, Reactive programming, Reactive Streams, End-to-end reactive web applications and services и много други. Сега той разказва как се заражда неговото любопитство към „Интернет на нещата“ и кой е най-интересният аспект от работата с подобни системи.


 

Събитие на фокус:

JavaScript OOP – от ECMAScript 5 до TypeScript

 

 


Как започна да се занимаваш с IoT?

Сглобих първите си фото/акустични релета, радиочестотно дистанционно и подвижна платформа за робот като ученик. По късно се появиха компютрите – програмирането беше изкуство с Правец 82 – цялата RAM памет беше 48К – ставаха магии с PEEK, POKE, и програми до 256 байта на асемблер. Можеше да направиш компютърна игра като едноредова програма на Бейсик (а и понеже в началото флопитата бяха кът, това си беше най-добрият начин да поиграеш.

IoT стана модерен термин/бизнес напоследък, но всъщност дистанционният контрол и автоматизация на дома/гаража/автомобила/градината и т.н. бяха актуални теми много преди „Интернет на нещата“. Естествено разликата е в мащабите и в достъпността, в наличието на стандарти/протоколи за комуникация и конфигурация, както и на множество платформи и инструменти за разработка с отворен код. Мащабирането е много по-лесно с наличните big data и облачни платформи. Да не пропуснем възможността за лесно създаване на уеб/мобилни/хибридни приложения с графичен и гласов интерфейс, които в комбинация с уеб услугите дават удобство и гъвкавост.

Кой е най-интересният аспект от работата с IoT устройства/проекти?

За мен това е възможността да обменяме идеи и заедно да създадем нещо ново. Нещо, което можем да „пипнем“ и с което можем да експериментираме – в геймификейшън термини – да получим immediate feedback/reinforcement.

Стремя се да поддържам този експериментаторски дух в хакатоните и курсовете, които водя в IPT и във факултет по Математика и информатика на СУ – като курса „Многоагентни системи и социална роботика“ например. RoboLearn.org e community сайт за IoT, роботика, вградени системи и софтуерни технологии свързани с тях – идеята ми е да споделяме своя опит и така да се обогатяваме взаимно.

Интересни за мен са също перспективите пред IoT свързани с възможността за комбиниране на множество потоци от събития/данни в реално време с цел вземане на интелигентни решения от по-високо ниво – тук ще намерят интеграция технологии за Complex Event Processing (CEP), Big Data, Machine/Deep Learning, Evolution Strategies, High-Performance Reactive Programming.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Липсата на достатъчно време да реализирам всички интересни проекти и идеи. Да създадеш собствен робот или IoT проект от нулата е интересно предизвикателство – инвестираш време, но и научаваш много.

Какво е решението?

Най-доброто решение е сътрудничеството.

Издай ни нещо от кухнята. За какво ще говориш на събитието на 04 април?

Ще разкажа за предимствата на реактивната парадигма при обработката на събития (CFP) в областта на роботиката и IoT. Ще покажа също реални примери за реактивно програмиране с Reactor за реализиране на одометрията на IPTPI робота.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IoT?

Stay Hungry. Stay Foolish. Запазете своето детско удивление пред многообразието на възможностите, които светът ни предлага. И бъдете постоянни.

Стани част по потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This