Георги Данов е Site Lead в Leanplum. През годините е бил Tech & Team Leader в SAP, Tech & Team Lead в bwin, Head of Development в Jumio, а след това – Head of Austria Delivery Unit в EPAM Systems. Преди събитието ни “IТ Team Leads: Реорганизация — що е то и как да оцелеем”, ние решихме да го попитаме как всъщност тръгна по пътя на мениджърството и какви са тайните на ръководенето на екип.

Как започна да се занимаваш с управление на екипи?

Винаги съм бил на първо място инженер, но така се получи… Никога не ми е било самоцел да стана мениджър и да командвам, но няколко пъти през годините се стигаше до разговора “Георги, трябва някой да поведе нещата, навит ли си?” и така с времето натрупах опит и предложенията бяха за все по-големи отговорности. Мислил съм защо “все на мен ми се случва” — противно на очакванията, всяко повишение е пораждало смесени чувства поради допълнителните отговорности, които не са толкова забавни колкото програмирането. На един трейнинг осъзнах, че просто имам по-малка търпимост към определени проблеми и съм от първите, които казват “стига толкова” и хората естествено се организират около мен. Разбира се, с годините стилът и характерът ми доста се промениха, а с това и начина, по който казвам “стига”.

Какво те мотивира в работата ти?

Колеги, които уважавам и с които постигам успехи. Шефове, които ме мотивират, казвайки ми “можеш повече” и ме подкрепят в тежките моменти. Победите в екип са много сладки и се помнят много дълго време. Емоциите, когато водиш екип и минавате през тежки предизвикателства, са много по-силни, съответно и успеха е много по-удовлетворяващ. Възможността да открия на какво съм способен и да преборя слабостите си.

Кои са твоите Топ 3 правила за изграждане на успешен екип?

  1. Качеството на човешките взаимоотношения между членовете му. Когато не можем да се “свържем” на базово човешко ниво, няма основа на която да стъпим. Много е важно да можем да сме откровени един с друг, но и да се отнасяме с уважение.
  2. Наличие на обединяващ фактор — обща цел (или заплаха). Това краткосрочно е дори по-силен фактор от взаимоотношенията, но дългосрочно е лесно да изтощи хората и екипът да се разпадне.
  3. Победи — редовно трябва да побеждаваме и да изграждаме самочувствие и идентичност на екипа.

Талант и geekiness са с изненадващо ниско значение. Постигал съм много повече със сплотен екип от средностатистически хора, отколкото с екип с много по-senior членове, който не е успял да се сплоти.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като Team Lead през годините?

Много са, но ще избера деня, в който си тръгнах от работа обезверен, огорчен и с мисълта “Защо не може да се разберем с тези хора и ме саботират? Аз правя най-доброто в тази ситуация” по адрес на собствения си екип. Мисля, че това е деня, в който започна истинското ми развитие като мениджър и евентуално загубих манталитета си на geek, който ръководи от позицията на най-разбиращ и знаещ. Това е процес който продължава и до днес.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с ръководене на екипи?

Да търсят помощ от по-опитни лидери от тях, да инвестират в емоционалното си развитие и да приемат, че това колко добри инженери са вече не е най-важното.


Стани част от потребителската група IT Team LeadsАбонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Топ 3 правила за изграждане на успешен екип
„Не можеш да водиш и развиваш други, ако не си способен да водиш и развиваш себе си“ – Ваня Кирицова, Senior Manager Information Experience

Share This