Георги Гърдев има разнообразен опит като Front-End, Back-End и Mobile Developer. От 2 години и половина е като front-end developer в Leanplum, а преди това е работил във Vmware и Musala Soft. С него ще ви срещнем на събитието ECMAScript releases explained – ES8, ES9 и поглед напред на 20-ти февруари. Преди  това, Георги ни сподели за предизвикателствата, с които се е сблъсквал и какво би посъветвал всички, които тепърва започват да се занимават с JavaScript.

Как започна да се занимаваш с JavaScript?

Започнах да се занимавам с JavaScript някъде в 6-и клас. Един съученик ми показа сайта, който си беше направил сам в hit.bg (което не знам дали още някой помни). Бях супер впечатлен и го разпитах как се е научил. Той ме насочи към w3schools.com (естествено) където започнах да уча HTML и CSS и малко по-късно – JavaScript. The rest is history.

Какво те мотивира в работата ти?

Основно две неща.

Първото е екипът, с който работя. Аз лично съм по-мотивиран, когато работя заедно с приятели – не само, защото е много по-забавно, но и защото им имам пълно доверие, че всеки ще свърши своята част от работата, и защото чувството, че работим към някаква обща цел е много по-силно. Едни от най-добрите ми спомени са от кодене по нощите на хакатони или за университетски проекти. Смятам се за голям късметлия, тъй като в момента работя в изключително силен и сплотен екип, от който мога да науча много.

Второто нещо, което ме мотивира, е да виждам, че хората ползват и харесват продукта, по който работя. Иначе няма смисъл, а пък и за мен това е един от най-големите плюсове на front-end работата – че сме близо до потребителите.

 Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Голямо предизвикателство, за което се сещам, беше дебъгването на проблем в стар JavaScript код, писан от други хора преди много време. Наскоро ми се наложи да разреша такъв проблем.

Средата е следната – jQuery, Single-Page application, писан преди 5 – 6 години, тестове – 0. Няколко от страниците използват глобален обект за съхранение на state-а на приложението. Съответно при бързо навигиране между страниците се получава „race condition“, при който една от страниците грешно презаписва състоянието и това води до загуба на информация. Fun!

Как го разреши?

В подобни ситуации най-добрият инструмент са Developer Tools на browser-a ви, използване на conditional breakpoints и много, много търпение.

Кои са трите най-интересни неща, които публиката ще научи от презентацията ти?

Ще представя еволюцията на ECMAScript – в каква посока се развива езикът сега и в близкото бъдеще. Ще научат кога и как могат да ползват нововъведенията. Надявам се, че също така ще е интересно да научат как могат сами да следят развитието на езика и кога/дали/защо има смисъл да се интересуват от това.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с JavaScript?

Да не се влияят от силни мнения „за“ или „против“ JavaScript (такива има много). Шегата настрана, съветът ми е да се възползват от гъвкавостта на езика и да изпробват различни парадигми – функционално програмиране (например с lodash), OOP (например с TypeScript), процедурно и императивно програмиране (и да видят защо това не работи добре). Освен това могат да експериментират с разработка на уеб, мобилни или десктоп приложения.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителската група JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Александър Куртаков: Използвайте огромния потенциал на Java екосистемата
Антон Ненов: Не се притеснявайте да експериментирате на всеки етап

Share This