Генади Иванов е принципал софтуерен инженер в Paysafe България с 10 години опит в Java технологиите. Професионалният опит е главно свързан с FinTech индустрията (транзакции, разплащания, платежни инструменти, дигитални портфейли). Лектор на TechTalk на тема Evolving REST security. С него ще ви срещнем на събитието HTTPClient API in Java 11 – HTTP/2 and Reactive Streams на 24-ти юни. Преди това, Генади ни сподели как е започнал да се занимава с Java и кое е било най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с Java?
За първи път изучавах Java в университета и за човек като мен, който си пада по точните науки, веднага ме привлече строго типизираният и структуриран вид на езика. По стечение на обстоятелствата започнах работа като Junior .NET програмист, но след след една година замених езика с Java, привлечен от многобройните възможности, които OpenSource общността предоставя и определено не съжалявам за избора си.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?
Положителните страни са много, като започна с това, че на пазара има доста конкурентни фирми, които от своя страна предоставят още по-голям избор от проекти и технологии, базирани на Java. Задължително трябва да отбележа и голямата общност от колеги и приятели, с които мога да обменям опит и да придобивам нови знания, посещавайки различни Java Dev конференции. Но може би най-интересният аспект в работата е именно в силата на Java като Back-end език и възможността да разработвам по ядрото на сложни бизнес системи и архитектури.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Технологичните предизвикателства са нещо, от което не можеш да избягаш и рано или късно те застигат. Определено най-големи затруднения ми създаде миграцията на legacy Java система, обработваща огромен брой заявки от други външни системи за разплащания. Всеки неуспешен опит костваше изгубени транзакции и напрежението се покачваше. Точно когато всичко изглеждаше, че се е получило, се оказа, че входните SOAP заявки са със спрян от поддръжка encoding и не могат да се обработват правилно от новия framework.

Как го разреши?
Следвайки максимата, че няма невъзможни неща, и този проблем намери своето решение. За да бъда по-конкретен, входящ Interceptor на ниско ниво, който прилага трансформация върху SOAP заявката и я преобразува във вид, подходящ за обработка от новия framework.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Умишлено избрах да представя точно новото Java HTTP Client API, защото то предоставя възможност за демонстрация на асинхронно програмиране с помощна на CompletableFuture и реактивно програмиране при обработката на HTTP заявките благодарение на Java Flow API-то. Не на последно място ще обърна внимание и на поддръжката на HTTP/2 протокола и разликите с предишната му версия.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?
Бих им казал, че са направили добър избор и определено има само ползи от това да знаят един от най-широко разпространените езици за програмиране. Нека не спират да учат и да се интересуват от новите функционалности, които се появяват във всяка следваща версия. Различният подход към съществуващ проблем е ключът към иновацията. Приветствам ги с добре дошли в общността и им пожелавам успех!


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Кирил Стефанов: С Java всичко може да се прави лесно и бързо
Светлин Жеков: Хубавото е, че всеки път ти се налага да учиш нови неща и технологии

Share This