Владимир Милев ръководи и изгражда продуктов екип като част от Cobuilder International. Той има 15+ години опит като програмист в C# и .NET екосистемата, като е заемал и различни ръководно-инженерни позиции управлявайки екипи с различни размери. През 2014 съосновава и изпълнява ролята на главен софтуерен архитект на New Venture Software, компания специализирала се в предоставянето на premium professional services. С него ще ви срещнем на събитието LINQ – защо е страхотен и как да вземем максимума от него? на 2-ри декември. Преди това, Владимир ни сподели как е започнал да се занимава с .NET и кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според неговия опит.

Как започна да се занимаваш с .NET?

Започнах да се занимавам с .NET още катo ученик от една от първите бета версии на платформата. Използвах технологията изначално за хоби проекти, като след това и за някои от проектите в университета. От 2005-та година до днес се занимавам професионално с .NET.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?

Използвал съм .NET с различни цели – изобразяване на интерфейс, визуализация на данни, комуникация с отдалечени услуги и тн., но винаги за мен най-интересната част от работата е когато трябва да се обработват и трансформират данни. Това е и аспекта, в който според мен .NET блести най-силно като платформа за програмиране.

Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит?

Всеки програмист среща различни предизвикателства в ежедневната си работа. Това което e неизбежно, е обработката на данни и тяхната трансформация. LINQ е страхотен инструмент, който може да помогне в тази насока и ще разгледаме отблизо в презентацията, която ще представя. Друго голямо съвременно предизвикателство е управлението на комплексността на кода чрез различни подходи и шаблони. Софтуерът, който създаваме става все по-способен и съответно по-сложен и се налага да изобретяваме нови и нови начини, за да можем да се справяме с нарастващата сложност и да я управляваме успешно.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Посетителите на презентацията ще научат за предимствата на на функционалната природа на LINQ API и как тя спомага за писането на по-елегантен и устойчив код. Освен това ще изследваме в дълбочина функционалности на езика C# и неговия компилатор, които помагат да се реализира LINQ API. Не на последно място ще се запознаем отблизо с така наречените LINQ Expressions и защо са по-производителни от reflection.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Бих посъветвал всеки, който започва да се занимава с .NET, да го направи с най-новото поколение инструменти и библиотеки в това число .NET Core. .NET е преживял доста промени от 2001-ва година насам и е хубаво да се инвестира време в по-актуалните и утвърдени части от платформата. Също така силно бих препоръчал всеки да се запознае отблизо със структурите от данни, които .NET предоставя (System.Collections.*), защото тяхното добро познаване е неизбежно.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Невена Узунова: Всеки ден научаваш нещо ново
Христомир Христов: Силата на .NET фреймуърка ме спечели

Share This