Виктор Славчев е software testing специалист с над 6 години опит в областта, а понастоящем работи като Senior software engineer in test в Clippings. Презентирал е на редица testing конференции, сред които събития на Ministry of testing Testbash, UKstar 2018, Romanian testing conference, Agile & automation days Poland. С него ще ви срещнем на събитието Hindsight lessons about automation на 9-ти септември. Преди това, Виктор ни разказа как е избрал да поеме по пътя на QA инженер.

1. Ти беше наш лектор в групата преди малко повече от 2 години, какво се промени в QA света през твоя поглед?

В методически план, не мисля че QA сферата се е променила драстично, продължавам да виждам едни и същи теми да „циклят“ в пространството, без по тях да се допринася с някаква нова стойностна информация, даже обратното – объркването става по-задълбочено.

Естествено, технологията не ни отминава и на QA хоризонта излизат теми от сорта на „Как се тества blockchain?“, “Как се тества AI”, “Как се тества IoT”, които предлагат интересни гледни точки, но рядко нови подходи и са твърде обвързани с инструменти, а твърде малко с корените на тестването – критично и аналитично мислене, и дори епистемология.
Бих казал, че цялостно IT сферата се ориентира към по-скоростни подходи за разработване на софтуер, в които времето за връщане на обратна връзка е скъсено значително, в това число и времето за обратна връзка от страна на тестването. Това поставя тестерите в изключително неизгодна позиция – нашата работа изисква време, задълбочаване, изследване, задаване на въпроси, проверяване на факти, документиране и т.н.

В този ред на разсъждения, много хора, предимно без тестинг експертиза, започнаха да си задават въпроси като „има ли нужда от тестване“, „не отнема ли тестването твърде дълго“, „не можем ли да заменим тестването с нещо друго – автоматизирани скриптове, мониторинг и т.н.“. Естествено, далеч сме от време, в което можем да кажем че тестерите са ненужни и можем да ги освободим от длъжност, но текущият климат в IT сферата предполага да бъдем доста по-отговорни и внимателни в демонстрирането на експертизата си и стойността, която тя може да даде на един софтуерен проект.

2. Защо избра да бъдеш точно automation engineer?

Предпочитам да мисля за себе си не като за automation engineer, а като за тестер, работата ми е да тествам, което значи:

  • Да трупам и развивам познанията си за системата или продукта, които тествам чрез средствата на изследване, експериментиране, моделиране, задаване на въпроси и др.
  • Да използвам тези познания, за да създавам експериементи, които да ми носят ценна информация за продукта, неговата завършеност, постигнати критерии за качество и проблеми, които могат да застрашат успеха му или навременното му завършване;
  • Да комуникирам гореспоменатата информация към лицата, които взимат решения, така че те да могат да вземат бързи, навременни информирани решения, касаещи бъдещето на проекта.

Както виждате, в нищо от гореспоменатото не се говори за automation или код и това е нещо, което много специалисти изпускат. Ако започнем да изтъкваме автоматизацията и инструментите, като основно наше занятие, на практика връзваме каруцата пред коня и забравяме каква и крайната цел на нашите занимания.

Това, което аз твърдя за себе си е само, че се чувствам достатъчно комфортно да предприема единия или другия подход и да бъде достатъчно компетентен в това да изтъкна добрите и лошите страни и на двата.

3. Популярно е мнението, че QA е най-лесният път в IT, какво е твоето мнение?

Да, причината за това е нещо, което съм коментирал и то е – грешното схващане, че тестването е нещо лесно и всеки може да го върши. Лошото е, че това схващане се споделя от хора, които се занимават с подбор и могат да взимат решение дали да назначат един кандидат или не.
Тестването е комплексна и отговорна работа, изисква задълбочени и доста разнообразни умения, бих казал че да си добър тестер е доста по-трудно отколкото дори да си добър програмист.

Та, дали е лесно да се влезе в IT сферата? Зависи кой решава – при мен не е лесно – ако аз интервюирам и подбирам хора, третирам тази задача така, както третирам работата си като QA – искам да демонстрират най-доброто от себе си, ако са без опит искам да видя ясна, неподправена мотивация за работа като QA и желание за развитие, а не претенции без покритие. Мисля, че си заслужава.

4. Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Презентацията ще бъде посветена на проблеми, което съм срещал в развитието си като човек, който тества и такъв, който пише код, за да тества. Бих искал да споделя няколко ценни урока, до които съм стигнал по трудния начин, а именно:

  • Писането на automation не е по-висша или модерна форма на тестване, а коренно различен подход, за взаимозаменяемост на двете е доста смехотворно да се говори;
  • Има добра причина да пишем automation и тя не е, за да бъдем по-мързеливи в тестването;
  • Има доста базови познания, в областта на тестването, програмирането и автоматизацията, което дори и опитни специалисти пропускат, ще се опитам да поговорим повече и за това.

Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Разговор с Невен Динев и Ивомир Асси за Quality Assurance
Анета Петкова: Качеството е отговорност на целия екип

 

Share This