Виктор Кирилов е C++ експерт с повече от 7 години професионален опит в индустрии като гейминг (Gameloft) и визуални ефекти (ChaosGroup). Водил е лекции на международни конференции като: CppCon, MeetingC++, C++Russia, code::dive и други. Създател на най-бързата за компилация и изпълнение библиотека за писане на тестове за C++. С него ще ви срещнем на събитието The architecture of a modern SQL engine written in C++ на 14-ти октомври. Преди това, Виктор ни сподели какво го мотивира да споделя опита си сред общността.

Ти ще бъдеш лектор в C++ групата ни за 3-ти път, какво те мотивира да споделяш опита си?

Всъщност 4-ти – първият път беше през май 2016-та в C++ групата, преди тя да стане част от потребителските групи DEV.BG. Именно тогава изнесох лекция за първи път, и като презентиране беше много зле, но материалът се хареса, та някой ми подхвърли идеята да се пробвам на конференции (включително на международни) – нещо, за което не ми беше хрумвало – никога не си бях представял, че аз бих могъл да презентирам. Това беше началото на една серия от напъни от моя страна за лекции – силно вярвам, че човек трябва да си излиза от зоната на комфорт постоянно, ако иска да се развива и да постигне нещо. В общи линии, процесът на създаване на слайдовете, както и систематизирането и структурирането на материала не е най-лесното или приятно начинание, защото изисква … мислене и учене (и когато излизам пред публика, винаги нещо в мен иска да се скрие), но в ретроспекция винаги си е струвало. Силно го препоръчвам на всеки – ако искаш да научиш нещо, пробвай да го преподаваш. Ако искаш ти да си избираш местата, където работиш – а не обратното – изнеси лекция.

Сподели ни нещо от C++ света, което те е впечатлило наскоро?

Без капка съмнение най-много ме впечатли лекцията на Miro Knejp “Non-conforming C++: the Secrets the Committee Is Hiding From You” от CppCon 2019 – а именно с хуморът, дръзкостта и съдържанието си – ето какъв е най-харесваният коментар на видеото: „Best talk by a man wearing a tinfoil hat I’ve ever seen“. На фона на тоновете лекции, които излизат за C++ всяка година (800+), тази ще бъде запомнена.

Кой е най-интересният аспект от работата ти със C++?

На C++ се пише софтуер, който не е реалистично (или дори възможно) на повечето други езици. Софтуерът, написан на C и C++, често стои в основата на модерния свят – било то операционни системи, браузъри, бази данни, бордовият компютър в новите BMW-та или софтуерът за смятането на цените на самолетни билети. Човек е много „по-близко до метала“, когато пише на C++. Но от друга страна, не е хич лесен за научаване на много добро ниво, а и доста от благинките при разработка на други езици липсват (или са назад) в екосистемата на C++ – било то пакетни мениджъри или други инструменти, като например за рефакториране, но пък всичко е трейдоф – готиното в работата със C++ идва и с негативното.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Първото нещо ще е колко много архитектура, алгоритми и структури от данни стоят зад базите данни. Ще има малко конкретика (C++ техники и конструкции) за някои части от имплементацията, какво и поглед върху целия пайплайн на трансформирането на един стринг – заявката – до връщане на данните, които отговарят логически на каквото е било поискано, според правилата на езика SQL – поглед от доста високо (и понякога по-нисичко). Предполагам, че 2 и 3 от тези 3 неща все ще се намерят някъде там, из презентацията. 🙂


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група C, C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Слави Боянов: В повечето случаи трудността идва от бизнеса, в който оперираш
Костадин Петков: С++ ми предоставя необходимия контрол и производителност

Share This