Виктор Андонов, CEO @ Devexperts

В нашия нов свят в режим на карантина, компаниите се надпреварват да преориентират бизнеса си в стил “Work from Home/Remote” по отношение на комуникацията и сработването на екипи. В Devexperts имаме интернационална мрежа от дистрибутирани екипи, така че тази среда и новото “нормално” не са ни чужди. През последните месеци насочихме усилията си към разширяване на този WFH стил, за да обхванем цялата ни мрежа от талантливи колеги и ценни клиенти. За целта, успяхме да координираме всичко навреме, а Employer Brand екипа ни създаде ръководство с препоръки за действия в ситуация на криза.
Критична роля за успеха играят правилните колаборационни платформи

Поддържането на стабилна връзка е жизненоважно за всяка операция в компаниите, където се работи от разстояние. Без подходящите инструменти производителността на труда значително спада. След детайлен анализ и тест, избрахме Slack и Zoom за комуникационни платформи. През февруари изпращахме около 10 000 – 15 000 съобщения на ден през Slack, докато през април увеличихме този брой до 20 000 – 25 000 съобщения. Що се отнася до Zoom, броят на срещите се увеличи почти два пъти (сравнявайки проведените през януари 1834 срещи с 3083 срещи, направени през март). Тези инструменти се превърнаха в основа на комуникацията в компанията, а и обратната връзка от нашите служители беше изключително положителна, че сме избрали точно тях.

Освен да ни поддържат свързани, тези инструменти ни предоставиха възможността да стартираме онлайн класове с различни дейности, които имаха за цел да ангажират нашите колеги. Част от инициативите, които организираме и до ден днешен включват йога, стречинг, готвене, рисуване, езикови класове и различни онлайн ИТ събития и тиймбилдинг активности. Нещо повече, тези платформи вдъхновиха нови форми на креативно мислене за екипите, а ние винаги се стараем да насърчим споделянето и развитието на идеите им. В свят, така физически разделен, ние успяхме да се сплотим още повече чрез технологиите, както и да се ангажираме един друг, дори понякога и извън работно време.

Добрите взаимоотношения опират до гъвкавост

Хората не са създадени да бъдат сами. Ето защо заедно с помощта на колегите ни изследвахме основните предпоставки за постигане на щастлив и балансиран начин на живот, докато работим от вкъщи. За периода от началото на извънредното положение, не сме уволнили нито един служител, или намалили заплата вследствие на кризата. Всъщност, някои колеги получиха увеличение или бонуси за добре свършената работа.

Успяхме да пуснем и най-новият си продукт DXTrade на пазара. Това е революционна трейдинг платформа за финансови брокери, базирана на White-Label Software-as-a-Service модел, която включва в себе си десктоп трейдинг терминал, мобилни приложения за търгуване, терминал за дилъри и риск мениджмънт система, които работят в скалируем облак и могат да дадат изцяло ново, модерно лице и инструментариум на всеки финансов брокер в рамките на дни.

След направен анализ се установи, че всъщност производителността ни не е намаляла, а на някои проекти даже се е увеличила. Този факт ни помогна да въведем хибриден режим на работа, при който служителят избира всеки ден от къде желае да работи – WFH/Office.

През карантинният период, нашият офис в България увеличи служители си с близо 30%.
Наехме още един етаж и полуетаж в бизнес центъра и работим върху това да го превърнем в модерен и разчупен coworking офис. Пространството е оборудвано с фитнес зала, място за творчески изяви, както и дворна площ с барбекю за нашите колеги и нетуъркинг мероприятия.

Въпреки безпрецедентната ситуация, в която живеем нашият дългогодишен опит в работата с дистрибутирани екипи ни позволи да разширим голямо си виртуално семейство. Историята на компанията ни показва, че за да сме конкурентноспособни и в синхрон с развитието на този много специфичен бизнес, ние сме задължени непрекъснато да обогатяваме знанията на колегите си; технологиите, които прилагаме в разработката; и продуктите, които предлагаме на нашите клиенти.
С дисциплина, съпричастност и правилните инструменти за работата всички ще излезем от една такава криза по-силни и по-свързани от всякога.

 

Share This