Венера Върбанова е старши програмист в Ocado Technology. В момента се занимава със C++, Robotics, и Computer Vision по проекта „Роботска ръка“ на Ocado. Има бакалавърска степен по Computer Science от WPI (MA, USA) и магистърска степен по Computer Science от Columbia University в Ню Йорк. Работила е в световни технологични гиганти като Google и Bloomberg. С нея ще ви срещнем на събитието Tools for better C++ code на 27-ми март. Преди това, Венера ни сподели какво я мотивира в работата й и кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквала.

Как започна да се занимаваш със C++?

Бих го определила или като случайност, или като съдба. Първата ми работа след колежа беше в глобална финансова компания (Bloomberg). Софтуерът за финанси и трейдинг трябва да е изключително бърз, защото на финансовите пазари дори секунда забавяне може да струва милиони. Те използват С++, защото е един от най-бързите езици, и от него могат лесно да се викат финансови модели имплементирани на С още през 80-те и ползвани до ден днешен. След това в Google продължих със C++ , защото много от вътрешните библиотеки са написани на този език. Това е един от най-уважаваните езици в Google и библиотеки като TensorFlow са написани на него неслучайно.

Какво те мотивира в работата ти?

Мотивира ме смисълът в това, над което работя. Винаги се старая да работя над неща, които поне малко биха променили света. Мотивира ме, когато знам достатъчно, за да мога да помогна и да дам съвет. Мотивира ме да видя, че нещо започнато като луда идея става реалност.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквала?

Да наследя 250 хиляди линии чужд код на C++, без почти никаква документация. Опознаването му беше интересно преживяване.

Как го разреши / разрешихте?

С правилните “tools”. Например, има софтуер, който може да визуализира огромен codebase и ти помага да го опознаеш от птичи поглед преди да се гмурнеш надълбоко, и да се заровиш в детайлите.

Какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават със C++?

Да знаят, че С++ никога не може да се научи напълно, на 100%, но и че това не е проблем, защото не е нужно. Важно е да познаваш и разбираш нещата от езика, които използваш и ти трябват. И да ползват “tools”, които спестяват време и автоматично намират скрити проблеми. И винаги да пишат автоматизирани тестове – те са безценни!


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на C, C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Виктор Кирилов: Език се учи с реален проблем за решаване
Слави Боянов: В повечето случаи трудността идва от бизнеса, в който оперираш

Share This