Велизар Шулев e съосновател и CTO на ClaimCompass. С бързия растеж на компанията, ролята му се променя от единствен developer през recruiter до Team lead и Chief architect. Завършил  е бакалавър компютърни науки в University of Glasgow през 2015 -та година. С него ще ви срещнем на събитието Node.js: Testing in production and designing for testability на 10-ти април. Преди това, Велизар ни сподели как е започнал да се занимава с JavaScript и кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което се е сблъсквал!

Как започна да се занимаваш с JavaScript?

Започнах да пиша JavaScript като тийнейджър, когато се учех да правя уебсайтове на PHP. Професионално използвам езика в последните четири години.

Какво те мотивира в работата ти? 

Това, че влизам в много различни роли, което значи, че всеки ден научавам нещо ново. Вдъхновява ме и динамиката на работата в една бързорастяща компания, където начина на работа и процесите се изменят в рамките на месеци.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Стартирането на ClaimCompass. Това е на практика втората ми работа откакто завърших университета и дълго време бях единственият developer в компанията. Трябваше да науча много неща от нулата – как се пише REST API на Node.js, как се тества код, как се сетъпва production среда.

Как го разреши?

С много четене, проба и грешка и разпитвайки колеги и приятели как те правят нещата в техните компании.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  • Testing in production е неизбежно, ако искаме да рилийзваме софтуер бързо.
  • JavaScript предлага удобен tooling за това.
  • Не е трудно да се въведат необходимите тестинг процеси, не е необходимо да имаш невероятна инфраструктура от ден 1, нито пък огромен екип.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с JavaScript?

Да научат как се пишат тестове. Това, разбира се, важи за всеки език, не само JavaScript. Също, да не се отчайват, ако на разбират как работят Promises – на мен поне ми отне доста време докато загрея какво се случва.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на JavaScript. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Гърдев: Работя в изключително силен и сплотен екип
Ангел Келчев: „Всяка седмица си казвам „другата седмица е критично важна“

 

 

Share This