Велислав Иванов е ръководител на проекти в Despark. Той се занимава с управление на IT проекти и бизнес анализ от 6+ години. Управлявал е проекти с продължителност 3+ години, с екипи от Европа, Азия и САЩ. На събитието на 12-ти юни „6 questions for a successful project kick-off“ Велислав ще представи 6 ключови елемента, с помощта на които ръководителите на проекти ще успеят да изпълнят проектите си успешно. Сега, той разказва кои са неговите неизменни правила за успешно изпълнен проект.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

Още от втори курс в университета започнах да работя в IT сектора, но все още не се занимавах с ръководене на проекти. През 2011 г. започнах работа в Abilitics. По това време бяхме малък екип, предимно от програмисти и тепърва се изграждаше бизнес екип. Първите ми 2-3 месеца бяха изключително натоварени и динамични, защото трябваше не само да науча спецификата на работата, но и платформата SharePoint, върху която разработвахме проектите.

Най-общо казано, в първите месеци прочетох няколко книги по тематиката, плюс десетки часове обучителни видеа в Plural Sight и YouTube. Материята ми беше изключително интересна и аз бях мотивиран максимално бързо да навляза, за да мога да си върша работата самостоятелно.

Имах ментор, който отделяше по няколко часа на ден с мен, за да преглежда работата ми и да ми дава насоки. Това е много важно, ако искате наистина да се научите и то в много по-кратки срокове. Скоро започнах да се занимавам с бизнес анализ, да ходя по срещи с клиенти и т.н. Така се случи в динамиката на компанията, че започнахме да се развиваме по-бързо и трябваше да поема самостоятелно няколко проекта.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Вдъхновява ме да помагам на хората да оптимизират процесите си на работа и по-лесно да постигат целите си. Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш, че работата ти има позитивно отражение върху живота на другите. Смятам, че следващото ниво в усвояването на дадени умения е да започнеш да ги предаваш на друг, който също като теб е мотивиран да се научи.

Кои са твоите неизменни правила за успешно изпълнен проект?

Добре изградени основи на проекта и разбиране на целите му. От там нататък ви трябва фокус, спазване на процесите и добър екип. Всички искаме да сме Agile, но това не значи липса на правила и процеси.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Във всеки проект има предизвикателства. Не мога да кажа, че съм имал някое, което толкова много се е отличавало, но може би, работата ми по един проект преди години беше най-напрегнат в един момент. Ставаше въпрос за система, в която се обработват документи от юридическия отдел на много голяма интернационална компания. Спонсорите на проекта бяха юридическия отдел, а човека с който говорех на дневна база беше шефа на отдела. Това да работиш с адвокати, особено от страна на клиента, ме научи всичко да ми е „rock-solid“ от гледна точка на комуникация и документация.

Как се справихте?

Забавихме малко проекта, но успяхме да доставим всичко в уговорените след това срокове. Наложи се да поработим малко през уикенда, но взехме доста поуки от проекта и накрая клиента беше доволен. Доказателство за това са и проектите, които направихме за тях в следващите години.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с управление на проекти?

Освен самата теория свързана с управлението на проекти, много са важни и комуникационните умения и уменията за преговори. Не трябва да се страхуваме да действаме, но фокусирано и обмислено. Теорията е хубаво нещо, но практиката учи най-добре. Ще завърша с един любим цитат от книгата „Lean Software Development“- „Think big, act small, fail fast, learn rapidly“.

Стани част от потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

 

Share This