Васил Попов е Principal Software Developer във Fourth. Активно участва в архитектурата и всички фази на разработката на няколко софтуерни продукта на компанията. Има 14+ години професионален опит в разработката на уеб и десктоп софтуер, като в портфолиото му са както големи корпоративни системи така и по-малки уеб базирани решения. С Васил ще ви срещнем на събитието Entity Framework Core 3.0 – The ORM going to the next level на 12-ти ноември. Преди това, той ни сподели кой е най-интересният аспект от работата му с .NET.

Как започна да се занимаваш с .NET?

В началото на кариерата ми започнах с Delphi. 🙂 Тогава беше доста нашумяло, а .Net все още трупаше доверие с версиите 1.1 и 2.0 . Създавахме визуални компоненти и ERP тип десктоп системи с TCP/IP комуникация.
Във втората компания, в която започнах, след това беше и Delphi, и Web ориентирана. Там започнах малко по малко с .Net и PHP и в последствие към 2010 г. вече изцяло работех с .Net. В следващите, включително и Fouth, се занимавам основно с .Net и Web базирани решения.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?

Разнообразието на нещата, които може да направиш. Знаете ли, че има и версия за embedded systems? – nanoFramework. 🙂
Във времето съм разработвал и участвал в създаването на няколко надграждащи фреймуръка за Web, което беше доста интересно като работа – виждаш какво трябва и какво не трябва да правиш докато разработваш нещо което би трябвало да може да се преизползва многократно.
В последно време се таргетира и насърчава ползването на добри практики и развитието на .Net и на езика (C# основно) към тях, улесняване на работата при писането на код, намаляване на излишното и фокус към гъвкавостта.

Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит?

ИТ индустрията се развива доста бързо и постоянно нашумяват нови тендеции и технологии. Понякога е трудно да си в крак с новите неща, ако не си отделяш време за тях и проектите, по които работиш не са такаива. Важно е да се интересуваме от новите идеи, за да не зациклим с едни и същи технологии. Нищо не е постоянно, винаги се появява нещо по-добро след това.
От друга страна, поддръжката на продукти и клиенти често води до работа, както по нови така и по по-стари проекти. Често се сблъскваме и с доста лошо написан код, който трудно се поддържа. Тези неща често конрастират на желанието на повечето хора да работят с нови технологии и проекти, и често води до демотивация в работата. Но всеки проект може, а и трябва, да се поддържа от към технологична гледна точка и малко по малко да се рефакторира и намалява т.нар. technical debt.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

В презентацията ще наблегна на практичността и ползите от Entity Framework.
Ще разкажа за практиките и проблемите, които биха могли да възникнат при по-големи екипи, с EF migrations и source-control системи.
Ще засегнем и темата как НЕ трябва да се ползва един ORM (като Entity Framework).

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

За да си добър в разработката на софтуер, трябва да разбираш как работят нещата под капака – какво се случва като използваш определена технология или framework. Най-важоното е да разбереш защо и как нещо трябва или не трябва да се ползва. Ако разбираш логиката на системата, която ползваш, тънкостите ѝ, се ще си много добър в ползването ѝ.
Естествено никой не се е родил научен и това се трупа с времето, с опита, с търпение и с грешките – нашите и на другите (мноого може да се научи от чуждите грешки).
Най-лесният начин е, ако си измислите и/или намерите идеи за интересни проекти. Дори и да е някаква глупост, щом ви е интересно като идея, винаги е добре дошло. Подобно на игрите, когато нещо му е интересно на човек, той лесно запомня детайлите за него и създаването му. Така е и с работата. В началото аз си правих разни неща, които са ми били нужни – като например сайт, в който мога да си качвам файлове отвсякъде, както и да мога да ги разглеждам в списък и свалям. В последствие добавих създаването на thumbnails за снимковите файлове, после търсене и тн. и проектчето се разви. Съответно то изискваше логин, някакво добро ниво на сигурност, и др. В последствие успях да го преизползвам в няколко сайта които правих допълнително.
Друг съвет, който бих дал е: винаги търсете мнение от по-компетентни хора от вас, искайте градивна критика и коментари. Добрата обратна връзка стимулира и носи удовлетворение, а лошата градивна изгражда умения и опит.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Николай Василев: .NET e цял свят, който има много специфики
Христомир Христов: Силата на .NET фреймуърка ме спечели

Share This