Каква е ролята ти в Astea Solutions и как изглежда един твой обичаен работен ден?
Изпълнявам ролята на HR Manager в Astea, а напоследък понеделниците ми започват с виртуално кафе и непринудени разговори с колеги. Голяма част от ежедневието ми преминава в срещи и разговори с хората, като тези срещи са виртуални, но за радост все така ползотворни. Последните месеци показаха още по-ясно, че като компания винаги сме се движили в правилната посока, заделяйки голяма част от времето си за установяване и поддържане на комуникацията между хора и екипи.

Как се промени работата ти по време на пандемията?
Подобно на повечето IT компании в България и ние преминахме към изцяло отдалечена работа. Това изведе на преден план някои предизвикателства, свързани с баланса между лично и работно време, както и със сплотеността на екипите. Оказа се, че за голяма част от колегите работата от вкъщи е по-натоварваща – особено за тези с малки деца. За да улесним служителите си в новата ситуация, дадохме 4 допълнителни дни отпуск на всичките.

Успяхте ли да съхраните фирмената култура при отдалечената работа?
Определено. Атмосферата в офиса е много приятелска и сплотяваща, затова бързо пренесохме част от редовните ни инициативи онлайн. Отправяхме си фото предизвикателства, готвихме пиле с къри и кокос през Google Meet, четохме откъси от любими автори, надпреварвахме се в търсенето на забавни GIF-чета… Сигурно не покривам всичко – инициативите бяха наистина много, както организирани, така и спонтанни. И за да споделим опита с други компании в подобна ситуация, публикувахме анализ на постигнатите резултати в сайта на компанията.

Наложи ли се съкращение на разходи или персонал?
Не само, че не се е налагало съкращаване на персонал, а дори напротив – продължаваме да набираме кадри за всички отворени позиции.  Единствената разлика е, че провеждаме интервютата онлайн. В момента тече активна кампания за лятната ни стажантска програма, която също ще проведем отдалечено – адаптираме се към постоянно променящата се обстановка.

Планирате ли връщане към конвенционален режим на работа?
Гледаме с хоризонт 6 месеца напред като разработваме няколко възможности за организацията на работата. Това се случва с активната обратна връзка на всички служители. Събрахме множество похвали за реакцията ни като компания до момента, така че относно избора на най-подходящия режим на работа летвата е вдигната високо.

Share This