Валентин Вълчев е девелопмент мениджър в Mobile Wave Solution с повече от 20 години опит в индустрията. Той е бивш Senior Project Manager в Bosh Software Innovations, където е отговарял за вътрешни и клиентски проекти на компанията. Последните години е фокусиран в хората – а именно в изграждането на екипи и работи успешно за създаването на нови лидери. С него ще ви срещнем на събитието Growing a Leader. Преди това му зададохме няколко въпроса. Прочетете как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с IT Team Leadership?

В интерес на истината, тогава ми се струваше като съвсем логичен career-move. Започнах като напълно junior, после regular, senior java developer. Проектите се трупаха, започнах да поемам повече отговорности и съответно по едно време ръководех и екип.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като Team Lead?

Хората! Когато си project manager – фокусът ти е проекта, и разчиташ на процесите. Като developer разчиташ на технически знания. Това всичко може да го правиш  by-the-book. Но когато работиш с хора, шаблоните не работят. Всеки един човек е уникален и трябва да работиш усърдно да намериш това копче, което ще разрие неговите възможности.

Кои са основните предизвикателства пред един IT Team Lead според твоя опит?

Хората! – нямаше да са най-интересният аспект, ако не са и предизвикателство
Търпението – един лидер, трябва да е зареден с огромно търпение. Често резултатите не идват веднага, а след продължителен усилен труд.
Казват, че за да си добър лидер трябва първо да си добър follower. Аз бих казал, да продължиш да си добър follower. Това е от изключително значение, защото една от най-важните ни задачи е да поддържаме правилният курс, начертан от компанията.
За един team leader идващ от dev роля е най-трудно осъзнаването, че вече програмирането е най-малкият приоритет. Екипът ви вече разчита на вас да дадете посоката и да разчисте всички пречки по пътя. Винаги ще сте изкушен да напишете малко код, но преди това се замислете, дали няма нещо друго, което да помогне за по-ефективното и ефикасно решаване на проблема.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящото ти събитие?

(Team) Leadership е един безкраен процес. Ако тръгнете по този трънлив път, знайте, че никога няма да стигнете до краят му. Важното е всеки ден да сте една крачка напред и да продължавате да крачите.
Най-голямата отговорност на лидера е стремежът да подобри собствените си умения, за да може да помага и на екипа. Вие трябва да сте носител на добрият пример!
Не всичко е трудно – има основни инструменти, които дават добър ефект. За най-ефективният ни учеха още в детската ясла – думичката “благодаря”.

 Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

Не започвайте този път, ако не сте genuinly interested от хората. Технологигиите са малка част от бъдещата ви роля. Стартирайте подготвени – прочете някоя книга. След това забрвете за книгите! Най-добре се учи от човек с практически опит – намерете си ментор и не се срамувайте да го питате за съвети.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Лилия Месечкова: Чувствам се заредена винаги когато мога да споделя идея
Натали Фарах: Екипът винаги трябва да има ясна цел

Share This