Системите за ранно известяване преди инцидент на пътя не са новост, а в наши дни са почти задължителна част от всеки един нов автомобил. Те са разнородни и могат да предупреждават за опасност – сблъсък, коли в сляпата точка, напускане на очертанията на пътното платно и други. Наличието им оказва драматичен ефект върху броя инциденти на пътя – статистиката показава, че технологиите свързани с ранното предупреждаване намаляват инцидентите с 21%. Наличието на автономни системи за сигурност във всички автомобили на пътя би предотвратило 130 000 катастрофи годишно.

Всяка компания обаче работи сама за себе си по различни технологии. Обединаването на усилията към един продукт, към който допринасят много фирми, разработващи такива системи, би увеличило сигурността на всички. Това е и целта на първия хакатон с автомобилна насоченост у нас – създаване на система за безопасно шофиране с отворен код, свободна за ползване от всички. По време на хакатонът, организиран от Вистеон България, участниците ще се опитат да създадат продукт с отворен код, лесно достъпен за всички, който да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя с цел предотвратяване на пътни инциденти.

Хакатонът ще се проведе в три етапа. Между 19 февруари и 15 март всеки, който иска да участва, трябва да изпрати кратко описание на своя проект на сайта на компанията – http://visteon.bg/hackathon/ . На 19 март ще бъдат обявени имената на изпратилите най-добрите проекти, удобрени за за участие. Самият хакатон ще се проведе на 28 март в технологичния център на Вистеон в София – най-големият развоен център на един от водещите световни доставчици на автомобилна електроника, фокусиран върху електрониката в купето. Всички участници ще реализират софтуерните си идеи върху хардуер, предоставен от компанията. На 29 март ще бъде излъчен победител в състезанието, който, заедно с инженерите от компанията, ще представи своето решение. Повече информация за хакатона можете да намерите тук: http://visteon.bg/hackathon/.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
Какво означава една система да е „reactive“?
Technical Writer: истории от първо лице

 

Share This