Брайън Сие ръководи Open Source отдела в Uber. Той управлява стратегията за отворен код, управлението, входящото и изходящото лицензиране, застъпничеството за разработчици, изграждането на общности, брандирането и връзките с фондациите. Има докторска степен по компютърни науки от Националния университет Tsing Hua в Тайван. По време на кариерата си той се е занимавал с научни изследвания, създаване на стратегии, управление на продукти и е заемал между-функционални лидерски позиции. С него ще ви срещнем на събитието Cultivating a sustainable and collaborative open source culture на 18-ти април. Преди това, Брайън ни сподели за своя професионален опит и какво го е вдъхновило да се занимава с проекти с отворен код.

Как започна кариерата ти в ИТ?
За мен беше естествена еволюция да започна работа в областта на технологиите, след като получих докторската степен си степен по компютърните науки. Имал съм много различни роли през цялата си кариера.

По някакъв начин се чувствам сякаш всичко е било последователно в кариерата ми и бавно намирам пътя на кариерата си. Щастлив съм, че имам възможността да придобия широки познания в областта и това наистина ми помага да успявам в сегашната си роля.

Какво те вдъхнови да се занимаваш с проекти с отворен код?
Когато започнах дисертацията си за toolchain оптимизация за вградени системи, най-добрата опция с отворен код по това време беше GNU Toolchain. Веднага бях очарован от това как архитектурата дава възможност за широко сътрудничество, докато пренасях GCC към нова ISA.

Когато започнах да работя по OpenStack години по-късно, общността, екосистемата и въздействието ми отвориха очите. Развих афинитет към общите усилия и откритото сътрудничеството. Вдъхновява ме, че една личност може да има влияние в проекти с отворен код – чрез един ред, една дума документация и един отговор на въпрос. Всеки може да допринесе и да окаже влияние по свой собствен начин.

Какви са основните предизвикателства, пред които е изправен света на отворения код?
Две теми, които са близо до сърцето ми, са устойчивостта и включването на проекти с отворен код. Мисля, че подпомагането от компаниите на проекти с отворен код, не непременно в парична форма, е един добър начин да се помогне с цялостната устойчивост не само на проекта, но и на самия бизнес.

Каква според теб технология с отворен код ще стане важна през следващите няколко години?
Възникващата тенденция на технологиите за подобряване на човешкия живот и намаляване на въздействието върху околната среда е впечатляваща. Как технологиите могат да помогнат за решаването на градски проблеми като задръстването, замърсяването и енергийната ефективност е пример за искрата, която се запалва, когато технологията започва да може да отговаря на нуждите на човечеството. Видяхме някои успехи през последното десетилетие, като например как Uber помага за подобряване на мобилността в градовете с Uber Movement.

Много други големи технологии с отворен код също спомагат за решаването на тези проблеми. Тези проблеми обаче не са чисто технически. Решаването им изисква сътрудничество от различни субекти, включително академичните среди, корпорациите, гражданите, правителството и политиците. Проектите с отворен код вече имат добър модел за такъв вид сътрудничество и се вижда постепенното формиране на една екосистема около urban computing-а. Когато такава наистина се създаде, мисля, че ще даде възможност за технологично развитие със скоростта на светлината.

Кои са топ трите неща, които посетителите ще научат на събитието ти?

  • Как можем да помогнем за култивирането на устойчиви проекти с отворен код.
  • Какво е необходимо за създаване на успешен проект с отворен код и
  • Следващата нова технология: urban computin

Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Mobile Development. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Данаил Алексиев: Бързото развитие на технологиите в сферата правят нещата интересни
Михаил Карев: Много е важно човек да прави това, което му харесва

 

 

 

Share This