Боян Шейтанов е ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions. Той има 10 години опит в софтуерната индустрия като разработчик, бизнес анализатор, UX дизайнер и мениджър. С него ще ви срещнем на Team Involvement: Добри практики за екипна мотивация, но преди това с него си поговорихме за това как се става лидер на екип и кой е най-интересния аспект от работата му.

Как започна да се занимаваш с ръководене на IT екипи?

Неусетно и без да искам. Както повечето колеги в IT сферата, и аз започнах първата си работа на чисто техническа позиция – младши разработчик. Мислех, че единствените длъжности в една софтуерна компания са „програмист“ и „тестер“ и се фокусирах основно върху програмирането. Мечтата ми беше да разбера как работи Maven, а най-големият ми страх – конфликти в Subversion. Оказа се, че освен писане на код, работата ми включва демонстриране на написаното от мен, а след време – и ежедневни разговори с екип, в който хората бяха разпръснати на два континента и един остров. Някак естествено започнах да
поемам все повече лидерски и мениджмънт задачи в екипите си и все по-малко задачи за програмиране. В началото се съпротивлявах доста, липсваха ми дните на спокойно оправяне на критични production бъгове – но истината е, че всъщност харесвах новата си роля и на даден етап изцяло спрях да пиша код. Решението ми накъде да се развивам взех окончателно след като един от преподавателите ми в университета ми каза: „Ти не трябва да работиш с компютри, а с хора.“

Кой е най-интересният аспект от работата ти като ръководител на IT екип?

Да вдъхновявам хората, с които работя. Много добре знам какво е да си блъскаш главата над някой заплетен проблем, ровейки из най-тъмните кътчета на StackOverflow. Знам какво е да идва краен срок, а задачата ти от два дни да е на вездесъщите „90% готова“. Знам какво е да работиш до един през нощта – не защото някой те кара да го правиш, а защото искаш нещо да стане. И най-важното – знам какво е, когато всичко се навърже заедно и отсрещната страна е искрено впечатлена от постигнатия резултат. Като team lead се старая да съм с екипа през целия този емоционален rollercoaster, давайки им нужната подкрепа и поглед отвъд ежедневните трудности. Защото заедно всъщност постигаме нещо истински забележително – започваме от бял екран, нула реда код и мъглява идея и постепенно създаваме завършен, готов за използване продукт, който достига до хиляди хора. It’s a kind of magic.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Първото, за което се сещам, е по проект, в който трябваше да обработваме InDesign документи. За целта пишехме на ExtendScript, разширение на JavaScript, което се използва в инструментите на Adobe и през 2013-та се славеше с изключително оскъдна документация. Разполагахме с тестов InDesign файл, който трябваше да бъде обработен от скрипта за определено време.

Естествено, с добавянето на нови функционалности това време растеше и аз се заех с това да го оптимизирам. Инструментите за профилиране тогава бяха по-оскъдни и от документацията, затова работата ми се състоеше в безкрайна поредица от експерименти: измервания, промени и нови измервания. Прегледах целия код десетки пъти, с внимание към всеки детайл. Изчетох всички теми в development форумите, но никой досега не се беше заемал с толкова сериозна обработка на документи и съответно не беше стигал до подобен проблем. Вероятно ми е отнело около седмица преди да намеря решение – но ми се струваше като вечност.

Как го разреши/разрешихте?

В момент на дълбоко отчаяние реших, че ще прибегна до крайни мерки и ще си направя кафе. Край кафе машината попаднах на колега, когото засипах с всички дребни детайли, довели до посърналата ми физиономия, а единственото, за което той ме помоли, бе да му обясня алгоритъма, по който скриптът обхожда елементите на InDesign документа. В този момент ме осени прозрение, че съм задълбал на твърде ниско ниво на детайл в имплементацията. Скицирах алгоритъма на обхождане, оцених сложностите на отделните функции, опростих някои от тях, елиминирах няколко цикъла и като резултат времето за изпълнение се съкрати наполовина. От тази случка научих няколко полезни неща: първо, познанията по алгоритми са изключително ценни; второ, важно е да  можеш да видиш и голямата картинка, а не само детайлите; и най-важното: помощта от колега често е ключова в разрешаването на сложни проблеми.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Труден въпрос, превъзходната степен ‘най-‘ е твърде ангажираща. Нека ги наречем три важни неща:

  • Освен технически умения, за разработчиците е важно да притежават и гъвкави умения.
  • Производителността на един екип е пряко свързана с мотивацията му.
  • Липсата на прозрачност относно бизнес целите и сроковете вреди на екипа.

На презентацията ще навляза в детайли защо смятам тези неща за важни, а в частта за въпроси и отговори се надявам да чуя и други мнения и примери.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера като ръководители на IT екипи?

Отделяйте време за развитие на лидерските си умения. Лидерството не е талант, то може да се развие с правилната нагласа и подготовка. Не познавам човек, който да се е родил програмист – това се учи в училище, университет, онлайн курсове, практика. Абсолютно същото е валидно и за всеки IT Team Leader, така че инвестирайте в обучение в областта.


Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Топ 3 правила за изграждане на успешен екип
Георги Данов: „Победите в екип са много сладки и се помнят много дълго време“

Share This