Боян е Development Consultant в Endava. Той е софтуерен специалист с интерес в новите технологии и солиден професионален опит в разработката на Java приложения. Занимавал се е с разработването на комплексни решения в сферата на онлайн продажбите, изграждането на еластични системи с микросървиси, както и проекти, свързани с интеграция на множество различни системи. С него ще ви срещнем на събитието Streams: Kafka vs Spring Cloud. Преди това му зададохме няколко въпроса. Прочетете как ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с Java?

С Java започнах да се занимавам в университета, мисля че още 1-ви курс. Преди това основно ползвах C++ като програмен език. Java ми допадна, защото предлагаше една идея по-високо ниво на програмиране от C++. С времето започнах и професионално да се занимавам с Java, което отвори кръгозора ми за широкия спектър от технологии в Java света.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?

Java има много голяма общност в световен мащаб, което води до много open source проекти и съответно много иновации и интересни идеи. Тези фактори водят до това много хора да експериментират технологично, което е много интересно за мен, тъй като човек винаги може да се запознае с нова технология или идея.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Не е едно и не мисля, че ще ми е лесно да ги степенувам, но все пак един проект базиран на Java, Spring, Kafka и Hadoop. Проектът беше за data анализ и се изискваше събиране и обработка на огромно количество информация. Част от системата вече беше написана, но скоростта й не беше задоволителна.

Как го разреши?

Решението беше да се ползва Kafka за транспорта на информацията вместо ActiveMQ, с което се даде възможност доста по-лесно да се поддържа големият пропуск и обработване на информация. Това струва и доста труд в архитектурни дизайн заедно с колегите, но успяхме да се справим. Когато човек е пред такива комплексни проекти, е хубаво да се сеща за поговорката „Три пъти мери, един път режи.“, за да не се налага пренаписване на някои части от системата.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Как да ползваме Kafka Streams API и различните неща които предлага като features. Как да го свържем със Spring Cloud Stream и да съчетаем употребата на двата framework-а заедно. Освен тези две основни теми, ще минем и през някой практически тънкости като DLQ, streams merge и stream queries.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Хубаво е, че хората са избрали Java, защото с нея могат да се научат на много основни неща в програмирането като цяло. Съветът ми към тях е да следят новостите от Java света и да са по-отворени към тях. Иновациите постоянно се случват в Java света (и не само там, а и в ИТ света) и е важно качество да може човек да се адаптира към тях.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Кирил Стефанов: С Java всичко може да се прави лесно и бързо
Светлин Жеков: Хубавото е, че всеки път ти се налага да учиш нови неща и технологии

 

Share This