Asteа Solutions стартира есенно-зимно издание на стажантска си програма. Срокът за кандидатстване е до 27 октомври, а официалният ѝ старт е след по-малко от 3 седмици –  на 11 ноември.

По този повод си поговорихме с един от менторите на стажа – Боян Вушков, който ни разказа повече за формата на програмата, за опита си, както на стажант, така и вече на ментор. Какво го вдъхновява, защо стажът на Astea е супер як и какво да очакват бъдещите стажанти, четете в интервюто по-долу.

Здравей, разкажи ни повече за себе си.

Здравейте, казвам се Боян. От 4 години се занимавам със софтуерна разработка, не особено изненадващ факт е, че уча и преподавам във ФМИ.
В свободното време си обичам да се занимавам с разни мои си софтуерни проекти, имам разнообразни хобита, гледам никога да не ми е скучно.
Навремето си харесах Astea като работодател, защото имах много приятели и познати, които вече работеха там и от първа ръка знаех,че обстановката е много готина.

А какво те вдъхновява?
Музиката и това да помагам на хората.

Какъв е твоят опит като стажант в Astea Solutions?

Тогава за първи път видях истинска екипна работа. За мен беше много положителен опит, защото вече познавах всички хора от стажа от университета, но сега бяхме поставени в друга среда.
В технологично отношение научих много нови неща и затвърдих други. Проектът ми беше много интересен, имах свободата да хвана задачи, с които не съм се сблъсквал до момента и да решавам проблеми, които ми бяха интересни. Освен това супер добре се сплотихме. Имахме и ментори, на които можехме да разчитаме за помощ. Ментори ни бяха хора на различни позиции в компанията, а това ни даде възможност да видим разнообразието от роли, опит и задачи такива, каквито са в един реален проект.

Разкажи ни повече за предстоящата стажантска програма.

За този конкретен екип ментори това е втората стажантска програма, която водим заедно. Стажантската програма условно е разделена на две части – обучителна и практическа.
Първата част покрива доста голям спектър от технологии като например React, Node.js, Docker. Всеки ден има лекционна част, след това има задачи, с които хората да упражнят наученото. По време на обучението менторите и стажантите доста се сплотяваме и това много помага при практическия проект, тъй като вече сме изградили екипен дух. Това ни помага да сме максимално продуктивни в рамките на проекта, стажантите да не се притесняват да питат и съответно така да научават повече.
Във втората част работим по истински вътрешно-фирмен проект, за да видят как се прави истинско приложение и да могат да преминат през всички стъпки в процеса на софтуерна разработка.
Подборът за есенно-зимното издание на стажа стартира в началото на ноември, като кандидатите могат да изпращат CV през сайта ни до 27.10.2019 г.
Както обикновено, искаме да съберем екип от разработчици, системни администратори и QA специалисти. Стажът е платен и ще продължи 4 месеца.

Какви са изискванията към кандидатите?

Като цяло да имат интерес да се занимават в тази сфера, да са проактивни, да са мотивирани.
Да имат опит с поне един език за програмиране.
По-конкретно за разработчици търсим добри познания по програмиране: ООП, алгоритми и структури от данни.
За QA специалистите е важно да имат познания по добрите QA практики, тестване и процеси, както и евентуален опит в писане на автоматични end-to-end тестове. В стажантската програма, могат да се включат и хора с интерес в системната администрация, като тук, естествено ценни биха била познанията, свързани с Linux, мрежи и скриптови езици.

Какво да очакват от Astea и от теб като ментор?

Винаги когато някои ме пита за Astea, обичам да казвам, че тук хората са готини, умни и забавни. Затова от Astea да очакват супер приветливо и приятелско отношение, интересни технологии и проблеми, които да решават.
От мен, като ментор, по-скоро да се научат на концепции, а не на технологии, тъй като концепциите след това можем да прилагаме в рамките на различни технологии.

Какво следва след края на стажантската програма?

След края на стажа, ако се харесаме взаимно, стажантите могат да получат предложение за постоянен трудов договор. След това ще започнат работа по реални проекти във фирмата, в които не е задължително да използват технологиите, които са учили по време на стажа. В началото с тях ще работят по-старши колеги, които да им помогнат да се интегрират в екипа. Проектите в Astea са много разнообразни по отношение на технологии, бизнес домейн, големина, така че ще имат възможност да доизграждат както уменията си за работа в екип, така и техническата си експертиза.


Визия: DEV.BG

Share This