Борис Симандов има повече от 20 години опит в проектирането на софтуер, оптимизиране на кода и разпределените мрежови системи. В Chaos Group той участва в управлението на продуктовото инженерство за мащабни проекти за индустриите за глобална визуализация, включително V-Ray SDK за приложения, V-Ray за Revit, SketchUp, Rhino и V-Ray Cloud Services. С него ще ви срещнем на събитието Преходът: От университет към работа на 3-ти юни. Преди това, Борис ни сподели за професионалния си опит и кое е най-голямото му постижение.

Как стартира кариерния си път?

Започнах работа доста малък. Бях 8-ми клас в МГ Варна и имах възможността да работя през свободното си време в доста интересна и успешна компания на име Raytex. Естествено, бидейки ученик, ангажиментите ми бяха предимно в свободното време. Първата ми професионална ангажираност беше в началото на втори курс. Започнах работа във фирмаta Датекс. Пишехме многонишков софтуер за комуникация с касови апарати. Беше доста интересно и пълно с предизвикателства. Две години по-късно основах с партньори фирма FinAnalytica, и създадохме софтуера Cognity. Целта на софтуера ни беше да подобрим начина за изчисляване на финансовия риск на големи финансови организции. Това беше далечната 1998-1999 година, когато думата “start-up” дори не съществуваше в нашия речник. Бяхме надъхани младоци, готови да покорят света. A 15 години по-късно продадохме фирмата на американски финансов конгломерат. Та така с началото…

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Най-добре си спомням курсовете по функционално програмиране, както и Компютърни aрхитектури. Това бяха неща, които трудно можеш да научиш само от книги, а преди 20 години интернет нямаше и достъпът до информация беше доста оскъден.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Много спомени имам от ФМИ. Със сигурност няма да забравя лекциите по СД (структури от данни) при Шишков. Беше огромен “фън”. Както и изпита по СД, който тогава беше на 3 фази по 4 часа – общо 12 часа. Студентските олимпиади по програмиране при Азълов и тежките изпити по математически анализ, а и не само. Много студенти си мислят, че математиката, която се изучава, няма да им трябва в професионалния живот, но това не е така. Дори и пряко да не я използвате, често, когато имате сериозен проблем за решаване, ще опрете до знанията си по числени методи, аналитична геометрия, математически анализ или алгебра. Дори и да не си спомняте дадена теорема наизуст, е важно да знаете, че тя съществува и къде можете да я намерите, ако ви потрябва дадено доказателство. Така, че не пренебрегвайте лекциите по математика.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Хм… може би последните неща, които с инженерните екипите в Chaos Group успяхме да направим последните години. Разработката на Chaos Cloud и пускането в експлоатация. По-време на публичната бета стигнахме до над 21М процесор/часове за месец и близо 150,000 процесор/часове в пикови моменти. Това е еквивалентно на изчислителната мощ на един десктоп компютър, който да работи повече от 300 години. Доста беше впечатляващо.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които студентите ще могат да научат от темата на предстоящата ти лекция?

Естествено, защо е важно да обичаш работата си. Ще им разкажа за мои успехи и провали. Защо да учиш нови неща около 30-40% от времето е нещо, с което трябва да свикнат. Как да гледат на провалите с положителен поглед и колко са важни за тях и бъдещето им. Естествено, ще ми бъде много приятно и да отговоря на директни въпроси.

Какво би посъветвал всички, които им предстои кариерен старт?

  • Да не се боят да експериментират.
  • Да си задават често въпроса “Защо” и да имат отговор на него.
  • Да не се боят от провала. Успехът е множество провали. Трябва всеки да се научи, че провалът е нещо хубаво, когато поуките се запомнят и служат за по-добър старт на следващото начинание.
  • Да свикнат, че промяната (change) е единствената константа. Промяната е неизбежна във всичко, което правят и всичко, което ги заобикаля. Приемете промяната за нещо естествено. Така ще сте много по-успешни и ще прогресирате в експоненциалното бъдеще, в което живеем.

Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Ивайло Йосифов: За модерния програмист не е достатъчно само да пише добър код
Ивайло Христов: Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения

Share This