Борислав Трайков се занимава с DevOps дейности във Веринт Системс България.
Има сумарно 13 години опит в IT индустрията на различни позиции – техническа поддръжка и работа с клиенти, продажби, писане на софтуер, администриране на бази данни, тестване на различни видове приложения и автоматизация на процеси по доставянето на софтуерни решения. С Борислав ще ви срещнем на събитието CI from scratch with Jenkins на 12-ти септември. Преди това, той ни разказа кой е най-интересният аспект от работата му с DevOps.

Ти си бил лектор в нашата QA група два пъти, а този месец ще говориш в DevOps, как се случи този преход?
Преходът от QA към DevOps при мен започна през 2013-та, когато от Software Engineer in Test бях привлечен в ново-сформирания DevOps екип и там започнах да се занимавам с автоматизация на builds & deployments на тогава-модерни web и .NET продукти. След това смених фирмата и се върнах към автоматизираното тестване (отново .NET), но видях, че липсваха build-ове, работехме интензивно с инфраструктура (виртуалки), а и се предвиждаха deployment-и на това, което правим. Поради тази причина на своя глава се насочих повече към автоматизация на build-овете и работата с инфраструктурата, а екипът ме подкрепи. От там нататък текущата ми фирма ме откри и ми връчи отговорности свързани с тези DevOps дейности: Continuous Builds, Continuous Deployment, Continuous Testing и всякаква друга автоматизация, която да стандартизира повторяемите дейности на екипите. Лъкатушещ, но и изпълнен с предизвикателства път. Да не говорим, че преди това бях и back-end-аджия, правил съм web freelance, sales & support, така че не ми беше за първи път.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с DevOps?
Балансът между техническите аспекти и работата с хората. Ако само копая технически, се отегчавам и започва да ми липсва усещането, че допринасям за нещо голямо. Ако само комуникирам, пък започвам да се чувствам некомпетентен технически. За мен DevOps отговорностите ми дават именно това средно равнище – достатъчно добър техничар съм, за да усвоявам работата на колегите и да си върша сам работата. От друга страна, непрекъснато комуниирам, защото съм една от много брънки, които дават принос, по-голям от този на всеки един индивид. За конкретика – в момента работа с 12 екипа програмисти и 4 operations екипа – с размери от 2 то 6 човека.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Технически: За момента – автоматизацията на хибридно приложение, което трябва „да живее“ в Google cloud. Изведнъж се оказа, че трябва да разбирам от Terraform, Google cloud, Ansible и инсталирането на една камара нов за мен middleware софтуер. Всичко това гарнирано с кратки срокове и комуникация с хора.
Човешки: Преди близо 2 години наех човек двойно над 20-те, който само с курсове и желание търсеше да стартира като програмист на автоматизирани тестове. За около година и половина бях негов ръководител и наставник. Дадох много от себе си, а и продължавах да работя с още един човек и да движа собствената си непрекъснато-променяща се работа. В крайна сметка човекът доста се разви и продължава да е част от фирмата. За мен това осмисля саможертвите, които направих.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
#1 – С какви очаквания да подходите, когато на вас се пада да управлявате Jenkins?
#2 – Какви очаквания и стъпки да предвидите за добавената стойност на ползването на Jenkins?
#3 – Яснота! Как да предоставяте яснота за процесите, които Jenkins автоматизира – за вас самите и за вашите колеги.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с DevOps?
Бъдете комуникативни и не забравяйте, че сте важна част от по-голяма картинка, в която работят и много други. По един или друг начин, всеки допринася към едно по-голямо цяло. Освен това не забравяйте, че не сте вечни и все някога, все на някого ще завещаете постиженията си. Нашите постижения понякога остават незабелязани, така че не губете доброто си отношение. Бягайте от това да сте „кисели майстори“, които хората не смеят да попитат.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на DevOps. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Иван Спасов: DevOps e начин на мислене и култура
Александър Стоянов: DevOps е нещо ново и се развива с изключителни темпове

Share This