Борислав Станимиров е С++ програмист от 17 години. Опитът му е натрупан основно в разработката на игри и многоплатформен софутер. Интересите му включват low-level програмиране, оптимизации, езици за програмиране и софтуерна архитектура и дизайн. С него ще ви срещнем на събитието Faster Software Development with Shared Libraries на 17-ти април. Преди това, Борислав ни сподели как е започнал да се занимава със C++ и какво го мотивира в работата му!

Как започна да се занимаваш със C++?

Това е малко смешна история, предполагам. Започнах да се занимавам с програмиране още на 11-годишна възраст и на 13 вече ходех на олимпиади по информатика. Тогава пишех на Basic. През 1999-та се класирах на национален кръг на олимпиадата по информатика (все така с Basic) и на самото място с изненада разбрах, че Basic не е допустим език за националния кръг, както беше на предишните. Допускаха се само С, С++ и Pascal – все езици, с които имах нула опит. Не знаех даже как да прочета файла от входа. Поради липса на избор, просто попитах човека до мен как се чете файл от входа. Той беше от тези, които пишат на С++ и така по абсолютна случайност, започнах със С++. Просто имаше кой да ми каже как да си прочета входа на точно този език за програмиране.

Какво те мотивира в работата ти?

Интересните и предизвикателни задачи. Предполагам… е, надявам се, че с всички други е така. Това да се измисли елегантно решение, което покрива всички изисквания и работи с добра скорост е голямо удоволствие.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

В момента ми е втора природа, но когато се сблъсках за пръв път с това, беше наистина много голям умствен и технологичен скок за мен: Мултиплатформеното програмиране. Да пиша кода, така че да върви на всички платформи, спазвайки техните особености. В момента това за мен включва Windows, Linux, macOS, iOS, Android и браузъра.

Как го разреши / разрешихте?

С опити, грешки и непрекъснато научаване на нови неща. Когато нещо спре да работи на някои платформи, а продължи да работи на други, е ясно че си ударил някоя platform-specific греда. Тогава започва търсене, четене и учене.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  • Че shared библиотеките не са страшни.
  • Че могат да бъдат стандартен подход при решаване на най-различни класове проблеми в разработката на софтуер.
  • Че shared in development, не значи shared on release

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със C++?

Да знаят поне един друг език за програмиране добре. Това дали е С, Асемблер или Питон, няма особено значение. С++ е гигантски и с много стръмна крива на усвояване. Опасно е да е пръв език, защото човек може да се научи на много грешни неща, ако няма база за сравнение в главата. Опасно е, защото сложността му може да откаже хората (и често го прави).


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на C,C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Венера Върбанова: Мотивира ме смисълът в това, над което работя
Виктор Кирилов: Език се учи с реален проблем за решаване

Share This